Niander Wallace vs Elon Musk: En titt på Blu-rayutgåvan av Blade Runner: 2049

[ 2018-02-25 , Anders Lindahl]

Sent om sider har även jag sett Denis Villeneuves hyllade men knappast kioskvältande uppföljare på Ridley Scotts scifi-klassiker, och jag tycker verkligen om den. Den är kanske ”för långsam”, men Roger Deakins foto, det otroliga ljudarbetet och den kontrollerade tonen skapar verkligen en känsla som kan mäta sig med originalet.

BD-utgåvan är värdig filmen.

Prologerna
Eftersom filmen utspelar sig 30 år efter ettan och inte är direkt proppad med krystad exposition har istället Denis Villeneuve låtit ett par filmskapare han gillar skapa prolog-filmer som ger lite mer kött på benen. Shinichiro Watanabes ”2022: Blackout” berättar i ganska brutal animéform om det replikantuppror som nämns i filmen, och skälen till det. Tankarna går till ”Animatrix”, och inget fel i det. Det var ju ett coolt koncept.

Luke Scotts ”2036: Nexus Dawn” är live action i ungefär samma stil som huvudfilmen, och visar hur Niander Wallace (Leto) övertygar makthavarna om att hans replikanter minsann aldrig kommer vara olydiga. Effektfullt om än väldigt bekant, någonstans ifrån. Samma regissör berättar sedan om replikanten Sapper (Bautista) som år 2048 genom en våldsam men hedersam handling avslöjar sig, vilket leder fram till första scenen i huvudfilmen.

Jag tycker att det är ett lyckat koncept att helt avstå från flashbacks och istället presentera mer bakgrund så här. Själva filmen tillåts bibehålla sin täta stämning utan störande tidshopp men den som vill veta mer får här chansen.

Övrigt
På BD:n finns förstås också helt vanligt extramaterial, där bland annat Ridley dyker upp. Vi träffar också filmfotografen Roger Deakins, som förstås är en stor del av filmens impfaktor, och allsköns formgivare och inblandade. Men framför allt får förstås Denis Villeneuve och skådespelarna lägga ut orden, och när de sistnämnda levererar de sedvanliga lovorden om produktionen finns det skäl att tro dem. Dessutom: Syd Mead!

Somligt som jag inte riktigt fattade fullt ut i filmen förklaras i förbigående, så att jag kan låtsas att jag förstod det från början.

Bäst är nog ändå Jared Leto som i bakommaterialet jämför sin karaktär Wallace med Elon Musk:

”If Elon Musk wasn’t such an underachiever”.     

Dela |