Saul från Scratch - slirig men svåremotståndlig

[ 2015-06-06 , Johan Lindahl]

För vänner av "Breaking Bad" är han bekant. Sluge, slirige och uppenbart korrupte men svåremotståndligt småleende och ständigt kreative lagvrängaren Saul. Som inte hette Saul från scratch. Hur det började? Nu har spin off-serien pågått en tid på Netflix. Och för "Breaking Bad"-beundrare är det faktiskt fortsatt fascinerande att följa hans vidare öden och äventyr. Eller snarare få veta vad som formade hans bana.

Humor och hotfullhet varvas i lika doser. Huvudpersonen är än så länge känd som Jimmy McGill och kämpar ibland till synes mot hela världen. Och med att hjälpa sin bror, tidigare framgångsrik advokat själv men enligt egen utsago drabbad av elöverkänslighet och därför isolerad från det mesta i samhället. I cameo-roller, återkommande inhopp kan skönjas tidigare (eller senare) bekanta från, ja den där andra serien, ni vet. Åtminstone en, så långt som vi sett hemma, det vill säga fem, sex avnitt. Så dags är det om inte annat klart att "Better Call Saul" är betydligt mer än ett enkelt sätt att sola sig i glansen från en av 2000-talets mest hyllade TV-serier alla kategorier.

Vi har inte världens mest heroiske huvudperson att hålla i handen. Men Saul/Jimmy tråcklar sig fram på sitt eget högst personliga sätt i juridikens djungel. Och Bob Odenkirk har lyckats hitta ett eget språk, en utkarvad personlighet som inte liknar någon annan omedelbart identifierbar TV-karaktär och som ständigt visar en förmåga att överraska oss. På gott och ont. Frågan är vilket av de två alternativen som är mest underhållande.     

Dela |