Mission: Impossible 3 (2006)

Mission med mänskligare dimension

4 russin

Så var det dags igen. Sommarsäsongen, när det smäller och de stora pengarna ska dras in. George Lucas, av alla människor, ska ju ha förutspått blockbusterns död på sikt, men med tanke på hur den här sommarens program ser ut, så... dröjer det nog ett tag till. Flera stora, kostsamma projekt förväntas göra bättre ifrån sig än motsvarande tid förra året, då många besvikelser blev följden för biljettförsäljare (och framförallt filmfinansiärer). En som inte drabbades av fiaskostämpeln var... George Lucas. Men man kan komma ihåg att allt som inte går jämnt upp i USA betraktas som ett misslyckande där, även om en del av skadan tas igen utrikes. ”Kingdom of Heaven" och "The Island" var två stora förlorare på hemmaplan ifjol, men gick mångdubbelt bättre i resten av världen.

Tredje delen av Tom Cruise öden och äventyr i IMF-land har omgetts av så många rykten om regissörsbyten, förseningar och allmän förvirring att många i den tänkta publiken kan ha gett upp redan innan annonskampanjen kom igång. Jag klandrar dem inte i så fall. David Fincher var en av de påtänkta roderskötarna som hoppade av längs vägen och bara det gör ju lite ont i ögat. Samtidigt har Cruise kallats allt från den största nu levande och aktiva filmstjärnan till den mest irriterande. Och de omöjliga uppdragen i hans tappning var ju redan tidigare farligt nära enmansshower. Så när stjärnan hyr in en regissör som hittills gjort sig känd som skapare av TV-serier jag inte sett särskilt mycket av ("Alias" och ”Lost") och är helt grön på filmarenan...ja, inte finns det anledning att känna sig mer taggad. Men, sedan råkade jag studera rollistan - de som faktiskt var med till slut - och insåg att läget kanske inte var helt hopplöst. Och vad blev det? Ja, blasfemi eller ej, höjdpunkten hittills i serien med Cruise som agent Ethan Hunt.

J.J. Abrams är naturligtvis ingen dokumenterad actionstilist som John Woo eller en rutinerad thrillermakare som Brian de Palma, föregångarna i registolen. Om De Palmas version (1996) var tät och spännande men nästan frånstötande kylig så vittnade Woos ”M:I 2" om ett slags krock mellan olika temperament. Den ärrade manusförfattaren Robert Towne hyrdes tydligen in på ett sent stadium för att skriva in lite dialoger mellan actionscenerna. Filmen gick överstyr på målrakan, men jag gillade Thandie Newton. Hon tackade nej till reprisera sin roll i trean, av familjeskäl. Men Ethan Hunt har ändå skaffat en tjej när ”M:I 3" tar sin början. Efter en prolog som liknar psykisk terror kastas vi rakt in i ett party där Hunt firar sin förlovning med sjuksyrran Julia (Michelle Monaghan). Naturligtvis kallas Hunt iväg på ett hemligt uppdrag med kort varsel och lika naturligtvis vet inte hans trolovade vad han egentligen arbetar med. Men hon lyder snällt när Hunt vädjar om tillit och far iväg några dagar på 'affärsresa'. En del av premissen är visserligen att Hunt pensionerat sig från fältarbetet för att fostra nya förmågor, men det löftet kan han ju inte hålla.

Oh, men det är nu det börjar skönjas att Abrams nog närstuderat TV-serierna från 1960- och 80-talen mer än vad Woo och De Palma kände sig kallade till. Den tekniska utvecklingen har gått stormsteg sedan Peter Graves & Co löste uppdragen i första vändan. 20 år senare hade ansiktsmaskerna tillkommit, men inte mycket mer av värde, ska väl sägas i ärlighetens namn. Men båda TV-generationerna av Impossible Mission Force byggde på lagarbete och det är den teamkänslan som återbördats i ”M:I 3". Stilpoäng Nummer Ett för Abrams. Det här är också en bättre story än i de tidigare filmerna, kort sagt. Och en annan liten detalj som putsats är humorn. Det har nästan varit Ving Rhames tunga plikt att svara för den själv förut, men den här gången får han mer avlastning i det avseendet.

Några nykomlingar i teamet som turnerar världen över (USA, Italien och Kina närmare preciserat) ger en ungdomligare karaktär åt attackstyrkan. Och så möter vi en strategiskt (ur filmsynpunkt) planterad dataanalytiker som håller ett litet härligt föredrag med apokalyptiska övertoner medan Hunt et al står bredvid med rynkade pannor och inte vet vad de ska tro. Det är sådana inslag som inte är absolut nödvändiga för att föra handlingen framåt, men lyfter dialogen med lite av samma attityd som i TV-serien "Firefly” (ett fenomen jag stiftat bekantskap först alldeles nyligen).

Philip Seymour Hoffman presenterar sig som psykopat efter ett par sekunder, men har ändå inte den dominerande skurkroll som trailern kan ge sken av. Är det något jag kunde önska mig mer av, så är det - mer Hoffman. Å andra sidan läggs det en del krut på Hunts relationer till sina överordnade (Laurence Fishburne och Billy Crudup). Han drabbas av tvivel på vems ärenden han går, på klassiskt spionthrillermanér, när han ser splittringen och inser att han kan vara blott en bricka i ett elakt spel. Fishburne har ju bland annat den kvaliteten att han kan höja rösten så att all annan aktivitet i rummet avstannar. Filmen tar vara på det ganska effektivt - och vilken skådis vill inte ta chansen att ge en av världens högst betalda kolleger en avhyvling på sin egen, något lägre betalda, arbetstid?

”Mission Impossible 3” plöjer inte direkt upp några nya fåror i spion/action-genren och det finns knappast något auteur-kännemärke att tala om heller (som om någon väntat sig det). Men det finns en stringens i berättandet, handlingen är vävd i ett stycke med omsorg om detaljer - vi får till exempel se processen när en ansiktsmask tillkommer och den tillhörande röstkalibreringen ordnas till under tidspress. Det kanske de har brytt sig om att visa oss en aning av i tidigare filmer, men inte så att det var värt att minnas. Actionavsnitten är sällan spektakulärt nyskapande, men de är effektiva. Och inte minst möter vi en delvis ny Ethan Hunt, mänskligare och därför mer intressant. Så, de stora dyra underhållningsfilmerna kanske går mot sin utdragna sotdöd så småningom, men inledningen på dollartrillarsommaren 2006 är långtifrån livlös.

© Johan Lindahl
2006-05-10

Mission Impossible 3: Källa UIP

Originaltitel: Mission: Impossible 3
USA, 2006
Regi: J. J. Abrams
Med: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Keri Russell, Laurence Fishburne, Jonathan Rhys-Meyers, Michelle Monaghan, Billy Crudup, Maggie Q m fl

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2006-05-05

Relaterat: Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) Mission: Impossible II (2000)     

Dela |