The Bourne Identity (2002)

Vem är du, vem är jag? - livsfarliga charader i agentland

3 russin

En mörk natt plockas en medvetslös Matt Damon upp av en fiskebåt ut i Medelhavet. Han har två kulor i ryggen och ingen aning om vem han är eller varför han ligger och guppar i vattnet. Inopererad i höften är en kapsel med ett bankkonto i Zürich och den får bli upptakten till Damons sökande efter sin identitet. Han tycks vara en viss Jason Bourne men i bankfacket finns också en rad andra pass med Damons foto. Dessutom finns där en hel massa pengar och en pistol. Jason Bourne, om det nu är hans namn, blir förvirrad men han får snart annat att tänka på när han blir jagad av såväl polisen som andra personer som inte vill hans bästa. När han tar sin tillflykt på amerikanska ambassaden i Zürich stöter han ihop med Maria (Franka Potente från "Spring Lola"). I brist på alternativ erbjuder han henne tjugo tusen dollar om hon skjutsar honom till Paris. Det blir dock mer än bara en enkel lift när även Maria blir ett byte för de agenter som är ute efter Bourne.

"The Bourne Identity" är en agentthriller med smått konspiratoriska inslag, lite i samma anda som "Enemy of the State" i det att Damon inte har en aning om vad som egentligen händer. Damon har dock ingen Gene Hackman som kan undervisa honom i hur saker fungerar utan får på egen hand upptäcka sina talanger i att slåss, hitta flyktvägar och hålla sig dold från de som söker efter honom. Till sin egen förvåning visar han sig vara riktigt bra på det, vilket ytterligare får honom att fundera över vem han är och vad han brukar syssla med.

I vanlig ordning i denna typ av film får vi ta del av en mängd högteknologiska övervakningsprylar, nätverk av agenter och lönnmördare och diverse jaktscener. I en lång biljakt genom Paris används för ovanlighetens skull en Mini som flyktbil. Den är ovanligt snabb förvisso, men ändå inte den sorts bil man är van vid i biljaktsscener, vilket gör det till en kul detalj. En liten släng av romantiksleven får filmen naturligtvis också, men det var ju inte helt oväntat.

Överlag är det rätt mycket i "The Bourne Identity" som inte är helt oväntat. Det är den film man förväntar sig efter att ha läst en resumé av handlingen och några spännande överraskningar erbjuds man inte. Därmed inte sagt att det är en dålig film, snarare tvärtom. Alla elementen finns där och de sitter ihop i en fungerande helhet. Filmen är som mest intressant när Damon, tillsammans med oss, börjar upptäcka vem han är men mot slutet tappar den tyvärr något i intensitet. Matt Damon själv spelar sin karaktär med sympati och trovärdighet. Möjligtvis hade det varit intressantare om hans personlighet hade varit lite mer kluven för att möjliggöra olika slut på filmen, men nu är det som det är.

"The Bourne Identity" är fungerande men förglömlig underhållning och som sådan får den tre genomsnittliga russin i betyg.

© Andreas Hallgren
2003-04-13

Foto: Egon Endrenyi: Universial Studios 2002

Originaltitel: The Bourne Identity
USA / Tjeckien / Tyskland, 2002
Regi: Doug Liman
Med: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox m.fl.

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2002-10-18

Relaterat: The Bourne Supremacy (2004) The Bourne Ultimatum (2007)







     

Dela |