The Equalizer 2 (2018)

Denzel dödar igen. På goda grunder, liksom.

3 russin

Den här gången blir det personligt. Förra gången fixade han problem åt andra på lite frivillig basis och demonstrerade en fäbless för att ställa in klockan och ta tid på exakt hur lång tid det tar att rensa ett rum på missdådare. Den egenheten har han kvar. Liksom att hjälpa folk med problem samtidigt som han bibehåller en täckmantel som taxichaufför. Det ger tillfälle att bygga upp en startsträcka där den till synes anonyme, alldaglige mannen i keps kör omkring passagerare av olika typer och får ta del av deras problem och glädjeämnen.

Det handlar alltså om farbror McCall i Denzel Washingtons skepnad. Ett förflutet inom underrättelsetjänsten och klassiska våta jobb, sådant som någon måste göra men som man inte ska tala alltför högt om. Nu bidar han sin tid och försöker väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Även om man kan undra hur det lyckas, med tanke på alla initiativ han tar att knäcka ben, läxa upp snorvalpar av seriösare sort och ge dem läxor för livet. Om de överlever mötet. En och annan individ tar han sig an på ett mer personligt plan, den här gången en ung kille från till synes tuff bakgrund, med konstnärlig begåvning men inte så mycket riktning i livet. Den riktningen ska McCall se till att han får. I förbifarten när han inte försöker reda ut vad ont som drabbat en av hans få nära vänner i livet. Mannen har inte så många av den varan, vilket delvis är en följd av att han officiellt är död.

Sökandet efter sanningen leder till Bryssel och innebär att återbesöka gamla domäner och gamla bekanta. Som en annan Liam Neeson i ”Taken”-form visar han sig vara mer än en vanlig ofarlig farfarstyp. Fast egentligen kanske det är rimligare att jämföra med Tom Cruise i Jack Reacher-skepnad. Första timmen är ofta påfallande långsam och mer av ett relationsdrama interfolierat med snabba slagsmålsscener där det egentligen inte råder särskilt jämlika förhållanden. Men det blir mer utmanande. Inklusive en utdragen final på en vindpinad ö mitt under en orkan.

Rutinerat jobb av radarparet Washington och regissören Antoine Fuqua. De är drivna och kan det här. Särskilt djupt går de aldrig, men de kan bygga upp en atmosfär, arrangera biljakter och häftiga handgemäng. Samt leverera några moralkakor om vikten av att ta ansvar för sitt eget liv samtidigt som man bokstavligen tar död på en del störande element. ”Equalizer 2” tillför inte mycket nytt till genren eller till storyn som påbörjades förra gången. Men det är ingen kraftig försämring heller utan en oftast välavvägd actionthriller av en sort mer framträdande för tjugotalet år sedan och åtminstone jag själv kan ha en del välbehag av. Vad detta välbehag nu egentligen består i. Någonting trygghetsintalande mitt i all destruktivitet och inte alltid klämkäcka verklighetsbeskrivning. Planeten är full av problem. Men där finns alltid en Denzel för att fixa några av dem.

© Johan Lindahl
2020-04-25


DVD / Blu-ray

Bluray-utgåvan har några behändiga block med korta intervjuklipp kring filmens mening och mål, vad som är nytt och allas inblandades förträfflighet. Som det brukar vara. Regissör, skådespelare, producenter och diverse övriga från teamet förmedlar sina visdomar.
Film © 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved

Originaltitel: The Equalizer 2
USA, 2018
Regi: Antoine Fuqua
Med: Denzel Washington, Pedro Pascal, Melissa Leo, Ashton Sanders, Orson Bean, Bill Pullman, Jonathan Scarfe, Sakina Jaffrey, Kazy Tauginas, Garrett Golden

Genre: Action, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2018-08-24
Hemmabio: 2019-01-21

Relaterat: The Equalizer (2014)     

Dela |