Ocean's Eleven (2001)

Blåsningen möter Snatch

3 russin

Heist-filmerna har verkligen kommit på nåder igen och jämförelserna kan ta sin början. Så fort en gammal slumrande genre nyaktualiseras jämför man ju med originalen, de klassiska. Det "riktiga" Originalet är i det här fallet förlagan från 1960, men i den här genren kommer det alltid vara "Blåsningen" som får stå som främsta förebild och ledstjärna, helt enkelt för att den är bäst. Som vanligt får man väl säga: "bra, men det var nog ännu bättre förr" när nu Soderbergh ger sig in i de komiska kuppfilmernas coola och sympatiskt svängiga värld.

Min första tanke är annars "Snatch". Fast amerikansk, lite dyrare, mindre våldsam och mer traditionell. Tonen är påfallande lik, och ett Ritchieskt bildspråk smyger sig in vid några tillfällen (en frysbild av en flygande man och tusen spelmarker i luften, exempelvis). Och även här är musiken ovanligt nödvändig för att ge filmen det rätta flytet och coolheten.

Heist-filmerna fungerar enligt vissa regler. Det är bovar som är huvudpersonerna, men gammalmodigt snälla bovar. De ger sig inte på oskyldiga småmänniskor utan lurar pengar av rika krösusar, stora institutioner eller föredragsvis en annan bov, som är riktigt elak. Det är inte riktigt action, även om det ska vara spännande. Det är smarta planer och trix snarare än skjutvapen som ska föra snällbovarna till framgång. Faktiskt ska inte ens elakboven i första hand skjutas i småbitar. Han ska näpsas, luras på ett förödmjukande sätt, och snällbovarna ska bli rika på kuppen. "Oceans 11" känner väl till dessa regler, vilket märks, även om den stundtals bryter mot dem (för att inte säga för mycket).

I en heist-film ska inte bara boven luras, utan även publiken. Vi ska tro att "oj, nu jäklar går det åt skogen" bara för att inse att de överlistat även oss. Ibland sker detta på ett sätt som känns ganska onödigt i "Oceans 11" genom att snällbovarna, för att krångla till det ytterligare, lurar varandra. Helt utan onda avsikter, utan tydligen mest för att vi tittare inte ska ha alla fakta på hand.

Planen ska vara smart. Riktigt smart. Det tycker jag faktiskt att den är här. Jag blev iallafall överraskad. Att sedan sannolikheten får sig några törnar kan man gott köpa i en sådan här film. Man ser den ju inte riktigt för att förstå världen lite bättre.

En kärleksaffär finns, som seden bjuder, inbakad. Den är tyvärr rent ut sagt trist. När elakbovens nya kvinna, och huvudsnällbovens exfru, kommer gående nerför kasinotrappan i en från-fötterna-och-upp-tilt förväntas vi säga "wow". När så Julia Roberts huvud blir synligt tänker jag istället. "varför?". Tydligen avgudas Julia av de flesta, men jag tycker mest hon är trist. En Mira Sorvino eller Nicole Kidman i rollen hade nog gjort det betydligt intressantare. Även utöver den invändningen så blir det inte mycket till spänning Roberts och Clooney emellan. Hans försök att vinna henne tillbaka, mest genom att påpeka att hennes nye är ett kräk, känns lika halvhjärtade som hela den delen av manuset. Klipp, klipp, klipp ...

Men "Oceans 11" är skön, trots brister. Den placerar ett leende på läpparna på en, och känner inget behov av att slå bort det. Den komiska timingen är bra, om än inte klockren. Skådespelarna är lika bra som de borde vara, vissa till och med bättre. Den är ganska spännande vid några tillfällen, och har ungefär samma avspända pondus som "Blåsningen". Lika bra är den inte, men tre russin ska den ha, och det är väl inte så illa för en film som bara, bara, bara vill underhålla utan att väcka en enda lite allvarsam tanke. En film som med sin lojt svängiga musik och sympatiska ton verkar avsedd att avnjutas med en fin whisky i handen, och kanske en cigarr. I bion, där sådana ting anses opassande, blir den ... helt okej.

© Anders Lindahl
2001-10-06Originaltitel: Ocean's 11
USA, 2001
Regi: Steven Soderbergh
Med: George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Julia Roberts, Andy Garcia, Elliott Gould, Carl Reiner, Scott Caan, Bernie Mac, Casey Affleck, Shaobo Qin, Lennox Lewis, Edward Jemison, Vitali Klitschko, Topher Grace

Genre: Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2002-01-18

Relaterat: Ocean's Twelve (2004)     

Dela |