Hacksaw Ridge (2016)

Paradoxalt och kolossalt om krig och principer

4 russin

En krigsfilm om en vapenvägrare. Bara Mel Gibson kan väl få ihop den ekvationen med samma kraft och pondus. Gibson, som själv är något av en paradox, med sitt raseri och sina kostsamma utbrott och sitt till synes goda hjärta innerst inne. Eller? En stor filmskapare är han i vilket fall som helst, och bevisar det äntligen igen. Så här ser en riktig true story-film om andra världskriget ut. Se och lär, Angelina Jolie.

Nästan halva filmen utspelar sig på fredlig hemmaplan, under mellankrigstiden och andra världskrigets inledningsfas. Några avgörande händelser som förklarar unge Desmond Doss motvilja att slåss, lyriskt skildrad ungdomskärlek i svindlande vacker natur och americana så det står härliga till. Det är Gibsons mest självklara och smittande berättande sedan "Braveheart". På vägen tar han upp arga människor som egentligen inte hatar andra utan sig själva och det är inte svårt att se varför den problemtyngde stjärnan efter många år i kylan lockats att berätta det här i förbigående.

Doss tar som många andra värvning efter Pearl Harbor men kan som sjundedagsadventist inte bära vapen, något som knappast möter odelad förståelse. Samtalet med psykologen är relaterbart för många som fordom i Sverige sökte vapenfri tjänst. På min tid var den processen lätt, själv blev jag flygplatsbrandman utan att behöva kämpa för det, men strax före det ansågs det rent märkligt att inte vilja göra värnplikt som soldat. Det är lätt att sympatisera med hans lugna (oftast) framhärdande oavsett vilka reaktioner det möter. Någon fegis är han rakt inte. Dessutom har han humor. En perfekt hjälte som propsar på att få dra ut i kriget enbart beväpnad med sjukvårdsutrustning och är beredd att utstå spott, spe, misshandel och rättegång för det privilegiet.

Att följa en så sympatisk karaktär med så benhårda principer är ett självklart drama, som Gibson berättar med sin patenterade blandning av Hollywoodsk expertis och egensinnighet. Det är skickligt gjort både i fred och krig. Hittills evigt unge Andrew Garfield är klockren i huvudrollen, flankerad av inspirerade val som Hugo Weaving som Desmonds försupne krigsveteran till far och Rachel Griffiths som ömma modern.

Vince Vaughn inleder komiskt men blir snart Doss nemesis som furiren som bestämmer sig för att jävla bort den obegriplige killen som väl säkert kommer försätta dem alla i fara med sina galna principer. Tids nog får han förstås skäl att ändra uppfattning, i en bloddränkt passage som upptar kanske halva filmen, men vägen dit är på sitt sätt lika intressant.

Det är maj 1945 när de kommer till Okinawa där alla eventuella illusioner krossas. Hålögda, tärda soldater och trasiga lik på lastbilsflak möter det inkommande förbandet vid 'Hacksaw Ridge', smeknamnet på den klippa som skördat många liv och kommer kräva fler redan under de nyanländas första minuter i hetluften. När det smäller får till slut menige Ryan den där matchningen som utlovats på så många DVD-omslag alltsedan 1998. Krig är bara elände i Gibsons händer här, ingen rättmätig hämnd utmäts, inga spännande uppdrag utförs, det handlar bara om att meja ner anstormande fiender och själv försöka överleva. Och mitt i allt detta träder Doss till verket, och gör givetvis något anmärkningsvärt. Annars hade ju den här filmen aldrig gjorts.

Klyschig slomo och stråkar nyttjas emellanåt, oftast helt i onödan, men här finns också skyttegravsförbrödning (eller kanske snarare kraterförbrödring) man kan tro på och grym, intensiv krigsskildring som känns in i märgen. Det görs inga försök att förmänskliga japanerna, kan dock tilläggas, till skillnad från i Eastwoods filmdiptyk om Iwo Jima. Här är de bara fienden och perspektivet tillhör nästan helt och hållet Doss, som i praktiken är närvarande i varje scen.

Gibson har gjort en hjältesaga ur verkligheten som berör och inspirerar. Man kan grubbla kring filmens inbyggda dilemma tills huvet trillar av: om man accepterar och rentav räddas av andras vapen men själv vägrar röra ett, vad innebär det då? Men det är rent omöjligt att inte respektera Doss i hans envetna övertygelse, och vilja att riskera livet för den.

© Anders Lindahl
2017-03-26


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Källa: Noble Entertainment
Livet på luckan är ingen picknick för en pacifist. Föga anar kamraterna vad som väntar...

Källa: Noble Entertainment
Ung kärlek som övervinner allt?

Källa: Noble Entertainment
I hetluften. Desmond Doss är fast besluten att rädda liv. Och han får många chanser att leva upp till sin målsättning.

Originaltitel: Hacksaw Ridge
Australien/USA, 2016
Regi: Mel Gibson
Med: Andrew Garfield, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Teresa Palmer, Luke Bracey, Nico Cortez, Luke Pegler, Sam Worthington, Vince Vaughn, Nathaniel Buzolic, Richard Roxburgh

Genre: Drama, Historia, Krig, Religion/filosofi
Hemmabio: 2017-03-06
Teman: Andra världskriget

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Andra världskriget

     

Dela |