Banshee - säsong 2 (2014)

Mer av samma. Om ni minns.

3 russin

- Det går inte två minuter utan antingen fula ord, en naken kvinna eller våld. Mycket våld.
”Banshee” sammanfattat i en mening av min fru. Och visst är detta inte precis subtiliteternas och de diskreta antydningarnas hemvist i första hand.

Det är en riktig rövarhistoria. Egentligen. Och verkar inte skämmas så mycket över det, med alla de redan nämnda, utpräglat publikfriande knep som HBO och numera flera andra amerikanska TV-kanaler specialiserat sig på; sex, våld, mer sex och mer våld. Samt en samling komplicerade karaktärer som tillsammans skapar mer än bara en enkelt identifierbar kamp mellan ont och gott. I ”Banshee” är det inte lätt att veta vilka som är vilka, men huvudpersonerna förväntas ändå - och lyckas påfallande ofta med - att få in oss på deras sida, oavsett över vilka moraliska trösklar de kliver. De är ju i grunden kriminella figurer, men ser ut att inte ha så mycket annat val - efter de (ursäkta) brottstycken vi hittills sett i flashback-form om deras tidigare förehavanden.

I andra säsongen (och för dem som inte sett den första - gör gärna det först) hämtar sig den falske sheriffen, antihjälten och häradsbetäckaren Lucas Hood (eller ska vi vara noggranna och skriva 'Lucas Hood'?) och hans före detta/ibland nuvarande älskarinna/partner in crime 'Carrie' med flera andra direkt inblandade, från den brutala uppgörelsen med 'Carries' ännu mer genuint kriminelle fader Mr Rabbit och hans lilla privatarmé av hårdföra hejdukar. Detta sätter sina spår i deras liv i flera avseenden, inte minst för 'Carrie' som kastas ut ur hemmet och sin under flera år ombonade tillvaro av maken, tillika åklagaren som blivit tillförordnad borgmästare efter ännu ett mystiskt frånfälle i en stad (och serie) till brädden fylld av alltför tidiga jordelivslämnanden. Jag tror att jag hängt med i de viktigaste detaljerna nu, men reserverar mig för eventuella tillkortakommanden i den allmänna röran. Det här ser ut som en stad i spillror. Ännu mer så än tidigare.

Ärkegangstern, den avhoppade/utkastade amishgossen som blivit en hänsynslös och beslutsam pretendent på att ha den verkliga makten i bygden, Kai Proctor, har inte gett upp sina ambitioner men kämpar vidare om inflytande och kontroll över viktiga inkomstkällor med den lokale ledaren för kinaho-stammen som driver casino och annan lukrativ verksamhet med sitt reservat som utgångspunkt. Alla verkar vara mer eller mindre lagbrytande i den här hålan, men de får också utrymme att visa andra sidor och på något sätt göra det begripligt varför de är som de är, så långt det är möjligt. Här begås många otrevliga gärningar som kan chocka även oss som nu tror oss ha fått ramarna och de interna överenskommelserna någotsånär klara för oss. Men samtidigt smygs in en och annan existentiell och etisk dimension in där även de mest förhärdade personerna, oftast ofrivilligt, lättar på garden och man anar dolda djup, eller kan skönja förmildrande omständigheter till deras vägval i livet. Då och då. De brukar hämta sig relativt snabbt och fortsätta sina härjningar i sedvanlig stil.

Och liksom i förra säsongen trappas konflikterna upp mot en dramatisk, närmast övertänd final som verkligen tangerar gränsen för overkill, men just den där ständiga 'på gränsen till'-attityden i flera avseenden har nu blivit ett av seriens signum. På gott och ont. Sävligt eller sövande är det i alla fall väldigt sällan. Den här småstaden sover nästan aldrig.

© Johan Lindahl
2014-04-13


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Credit: hbonordic.com
Sheriff Hood i civiliserat samspråk med någon. Till synes i alla fall...

Credit: hbonordic.com
Kai Proctor: konspiratör, kontrollfreak, kolugn. För stunden.

Originaltitel: Banshee - Season Two
USA, 2014
Regi: Greg Yaitanes Ole Christian Madsen Babak Najafi m fl
Med: Antony Starr, Ivana Milicevic, Ulrich Thomsen, Frankie Faison, Hoon Lee, Rus Blackwell, Matt Servitto, Demetrius Grosse, Trieste Kelly Dunn, Ryann Shane, Lili Simmons, Anthony Ruivivar, Ben Cross

Genre: Drama, Thriller, TV-serie

Relaterat: Banshee - säsong 1 (2013) Banshee - säsong 4 (2016)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>     

Dela |