Watchmen (2009)

(Nästan) filmad illustrerad klassiker

3 russin

"Watchmen", skriven av legendaren Alan Moore och illustrerad av Dave Gibbons, utkom i samlad form 1987 och har sedan dess officiellt varit världens bästa serieroman. Jag ser ingen anledning till att invända mot den statusen. Den är förmodligen just precis världens bästa serieroman; herrarna Gaiman, Miller och de andra får ursäkta.

Det handlar om självutnämnda maskerade hjältar i ett alternativt 80-tal, om världens förändring i och med atombombens ankomst, om att hålla på sina principer även när det är per definition hopplöst och meningslöst och om hur man kan göra de värsta saker med det bästa uppsåt.

Karaktärsgalleriet, spelat av bland andra Billy Crudup och svenska Malin Akerman, inkluderar den sexiga Silk Spectre (och hennes äldre företrädare, tillika mor), den lite blyge Nite Owl (och hans äldre företrädare), den nihilistiske men värdekonservative (!) Rorschach och The Comedian - vars världsbild fått honom att se allt, inklusive sina egna illdåd, som ett skämt. Och så Dr. Manhattan, som han motvilligt låter sig kallas, en blå katt bland hjältehermelinerna som efter en olycka ser ut som han vill, är hur många han vill och lever i alla tider samtidigt på den plats där han för tillfället valt att materialisera sig. Han är faktorn som förändrat allt, och enligt min blygsamma mening en symbol för atombomben, även om kärnvapenkriget rent bokstavligt också ligger som en hotande skugga över historien.

Zack "300" Snyder har onekligen gjort ett modigt försök att filma den här monumentalt ambitiösa berättelsen och resultatet är en relativt vuxen, djärv, svartsynt och oftast hypersnygg film, med fler genomarbetade slow motion-scener än jag sett sedan "Matrix". Det är en film som uppenbart respekterar materialet men vågar ta egna vägar med det. Det är också en liten besvikelse...

Ett av problemen är att boken - med sina rena textpartier, tidningsurklipp och insprängda spegelhandling om och i form av en piratserie - är lika ofilmbar som fantastisk. Den är nästan utformad som en utmaning för läsaren och fortfarande bättre och rikare vid tredje läsningen, om du frågar mig.

Ändå hade jag på något sätt hoppats att Snyder skulle träda upp i en helt oanad division och lyckas filma den. Han har tyvärr bara gjort sin hittills mest intressanta film, och det är till hans försvar oftast svårt att se hur han skulle ha kunnat lösa det bättre. Hans förenklingar och förkortningar är smarta, men för varje genväg till bokens svarta hjärta - för dit strävar han faktiskt med den äran - missar vi ju en aha-upplevelse eller lite av uppbyggnaden som gör finalen så omskakande. Eller en nyans av de i boken så verkligt komplexa karaktärerna. Här blir de bara hyfsat udda. Att han sedan smugit in några ganska viktiga personer från förlagan, som tidningsförsäljaren och serieläsaren, förklädda till statister är en trivsam vink till bokens fans men förbättrar inte filmen. En tidning som är nog så viktig presenteras först i sista sekund, vilket mattar effekten avsevärt.

Faktum är att jag börjar undra ifall grundhandlingen är så bra som jag alltid trott, när jag ser den lite avskalad såhär. Kanske är det lika mycket Moores komplexa sätt att berätta den, med plats för en lång artikel om ugglor och utdrag ur Veidts interna bolagsdokument, som gör det hela så fascinerande och imponerande. Framförallt har Snyder på gott och ont lyckats berätta samma historia med ett ganska annorlunda slut som inte kräver Moores mystifierande serie av ledtrådar på vägen. Jag saknar verkligen de där ledtrådarna på vägen!

Ett sista och lite märkligt problem är att där boken känns sprängfylld med detaljer och information som får en att dröja på varannan ruta, känns filmen ibland rentav lite långsam. Jag får inte ihop ekvationen, eftersom filmen inte kan sägas slösa med tiden, men jag är å andra sidan ingen matematiker.

Jupp, boken är ofilmbar och nu har Snyder bevisat det. Om man tycker att det ändå var värt försöket för att vi skulle få se en väldigt ambitiös, cynisk och stilig film, med flera av Moores idéer och teman som grädde på moset, är väl upp till var och en. Jag kan själv inte nöja mig med mindre än ett 'bra försök!' i omnämnande, men kan inte heller låta bli att önska att Snyder lämnat boken på hyllan.


Just det... höll på att glömma att nämna: Jackie Earle Haley är en suverän Rorschach!

© Anders Lindahl
2009-08-09


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Källa: UIP
Det är alltid någon som ska utmärka sig på klassfotona, men Dr Manhattan var lite väl extrem.

Källa: UIP
"Yessir, I can boogie!" Det var inte bara Johnny Cash som kunde rocka i fängelse. Ugglan kan också skaka galler.

Originaltitel: Watchmen
USA, 2009
Regi: Zack Snyder
Med: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2009-03-13
Hemmabio: 2009-08-05
Teman: Superhjältar

Relaterat: 300 (2006)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>

Relaterat ur russinbloggen
2008-08-17: Who watches the Watchmen?
2009-03-08: Vem gillar Watchmen? Svaret överraskar...
2009-03-29: Vetenskapsman förklarar Watchmen. På sätt och vis.


Ingår i följande teman


Superhjältar





     

Dela |