Watchmen (2009)

Hjältar och skurkar i kärnvapenskuggan

2 russin

Alan Moore och Dave Gibbons serieroman "Watchmen" från mitten av åttiotalet utspelar sig i en alternativ verklighet där Nixon sitter kvar vid makten, där USA vann kriget i Vietnam och där superhjältar (dock utan superkrafter) har tillhört vardagen men nu blivit bannlysta genom ett maskeringsförbud.

Vi befinner oss mitt i den varmaste delen av det kalla kriget och domedagsklockan, som symboliskt visar hur troligt ett allomfattande kärnvapenkrig är, står på några futtiga minuter i tolv.

En åldrad hjälte mördas inledningsvis och kollegan Rorschachs undersökning i sann film-noir-anda målar varken det förflutna eller nutiden i några direkt ljusa färger. Gränsen mellan hjälte och skurk är, som så ofta i verkligheten men så sällan på film och i tecknade serier, hårfin och i mycket en fråga om olika perspektiv.

Den nyanserade och problematiserade bilden av den klassiska seriehjälten var, tillsammans med utmärkt seriekonst, den stora behållningen av Moore/Gibbons roman och filmen gör den rättvisa. Jag har inte romanen färskt i minnet, men det känns som om många serierutor överflyttats rakt på vita duken och förstärkts med de ytterligare verktyg som filmskaparen har till sitt förfogande. Ofta är det snyggt som attan och bildmässigt mycket välgjort. Men...

Regissören Zack Snyders förra film byggde också på en serieroman, i det fallet Frank Millers "300". Visuellt hade den filmen en del poänger, men själva historieberättandet placerades konsekvent i andra rummet. I "Watchmen" har Snyder lyckats klart bättre, mycket troligtvis på grund av att ursprungsmaterialet i sig är starkare och mer välberättat än "300". Fortfarande är det dock bilden och specialeffekterna som sitter i förarsätet och Snyders trofasta kalkerande av scener från serieromanen tror jag egentligen inte är till gagn för filmberättandet. Det leder också till en väl lång film.

Med en speltid på två timmar och trekvart krävs det antingen en förbannat engagerande historia, eller full fart från start till slut, för att hålla publiken från att börja snegla på klockan. "Watchmen" har inget av detta. För att vara en seriehjälteaction går den ofta framåt i ett rätt makligt tempo och berättelsen, trots vissa intressanta poänger, är inte tillräckligt känslomässigt fängslande i längden.

Det känns lite tragiskt att säga det, när så mycket jobb har lagts på specialeffekter och liknande, men det jag främst har med mig från filmen är en skön känsla av tidigt åttiotal genom ett trevligt trallvänligt soundtrack, teveklipp från MTV och en mängd andra, ibland övertydliga, ibland underfundiga, tidsmarkörer.

"Watchmen" är inte en serieroman som är lätt att översätta till film och jag var rätt skeptisk till om Zack Snyder skulle lyckas med detta vågspel. Efter att ha sett filmen tycker jag han lyckats rätt bra, men problemet är att jag aldrig dras in på riktigt i filmens berättelse - ett problem som knappast blir lättare att fördra ju längre speltiden blir. Knappt hemkommen från bion har jag redan förpassat "Watchmen" till det förflutna och det enda spår den lämnat efter sig är en önskan att botanisera en stund bland åttiotalalbumen i musiksamlingen. Två medelmåttigt superhjältiga russin blir betyget.


Fotnot: I sken av "Watchmen" tror jag bestämt att jag gav "300" lite för högt betyg. "Watchmen" är en bättre film, men jag kan svårligen ge den mer än två russin i alla fall.

© Andreas Hallgren
2009-03-19


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Källa: UIP
Det är alltid någon som ska utmärka sig på klassfotona, men Dr Manhattan var lite väl extrem.

Källa: UIP
"Yessir, I can boogie!" Det var inte bara Johnny Cash som kunde rocka i fängelse. Ugglan kan också skaka galler.

Originaltitel: Watchmen
USA, 2009
Regi: Zack Snyder
Med: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2009-03-13
Hemmabio: 2009-08-05
Teman: Superhjältar

Relaterat: 300 (2006)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>

Relaterat ur russinbloggen
2008-08-17: Who watches the Watchmen?
2009-03-08: Vem gillar Watchmen? Svaret överraskar...
2009-03-29: Vetenskapsman förklarar Watchmen. På sätt och vis.


Ingår i följande teman


Superhjältar





     

Dela |