Wanted (2008)

Vacker action med mindre vackert budskap

3 russin

Med "Wanted" gör den rysk-kasakiske regissören Timur Bekmambetov sin första amerikanska film och det är en riktig bergochdalbaneaction han bjuder på. Bekmambetov är regissören bakom de ryska fantasyfilmerna "Nattens väktare" och "Dagens väktare"; filmer som gjorde oväntad succé även utanför moder Ryssland. Med Väktar-serien, som för övrigt ser ut att få sin tredje del nästa år, visade Bekmambetov att han förstod sig på action, och det är ett kunnande han tagit med sig till "Wanted".

Wesley Gibson (James McAvoy från "Försoning") har det inte lätt. Han är hunsad på jobbet, hans flickvän bedrar honom med hans närmaste vän och hans självförtroende är inte bara kört i botten utan har fortsatt ut på andra sidan. Ljuset i slutet av tunneln är defintivt ett tåg för Wesleys del. Men likt Neo i "The Matrix" får Wesley möjlighet att omvärdera sig själv när han får reda på att hans verklighet inte säkert är den sanna.

Nå, lika omvälvande verklighetsförändringar som i "The Matrix" är det nu inte tal om, men Wesley får i alla fall stifta bekantskap med Fox (Angelina Jolie), Sloan (Morgan Freeman) och deras kumpaner i den kvasi-mystiska lönnmördarsekten The Fraternity. Han får också veta mer om sin far, upptäcka ärvda specialförmågor samt påbörja lärlingsträning för ett jobb inom "brödraskapets" kompetensområde.

"Wanted" kretsar alltså kring lönnmord och, i förlängningen, vem som eventuellt har rätt bestämma om någon ska leva eller dö. Det för ut filmen på ett moraliskt moras som den inte är vuxen nog att navigera. Den visar heller inget som helst intresse av ämnet, utöver dess möjligheter som actionfilmbakgrund, utan blåser raskt förbi alla obekväma ställningstaganden i trehundra knyck. Det är oturligt eftersom det lämnar en besk eftersmak på en film som annars har många goda kvaliteter.

Och Morgan Freeman i all ära så är det faktiskt inte hans insats jag tänker på i första hand, utan alla lysande actionsekvenser. "Wanted" är i många fall riktigt, riktigt snyggt producerad och, som i "Nattens väktare", angriper Bekmambetov actionscenerna med nya grepp, vinklar och klippningar som gör att de får en fräschör som är både trevlig och engagerande. Ett gott exempel på detta är Jolie och McAvoys biljakt tidigt i filmen. Biljakter går det som bekant tretton på dussinet inom actionfilmen men det är bara ett fåtal som är riktigt häftiga och spännande. Bekmambetov lyckas verkligen och biljakten ger mig faktiskt en hisnande känsla som jag annars bara känner igen från tittningar på Steve McQueen-klassikern "Bullitt" från 1968.

Storyn i "Wanted", med sina onödiga invecklingar och mystiska snedtramp, är inte mycket att hylla. Filmens tveksamma sensmoral än mindre så. Men dess actionsscener gör den ändå värd att se för den som gillar slikt, och det är naturligtvis dessa som gör att filmen ändå får en hel trea i slutbetyg.

Fotnot:
Jag såg filmen i en av de bästa biosalonger jag hittills varit i; salong sju på UGC De Brouckere i Bryssel. Denna salong hyser runt 650 mycket bekväma platser, en gigantisk välvd duk och stoltserar med bevarad Jugendinteriör från den från början långt mycket större Eldorado Cinema byggd på 1930-talet. Allt detta har naturligtvis ingenting med själva filmen att göra, men jag vill ändå ge en eloge till UGC för att de bevisar att det otäcka ordet "multiplex" inte nödvändigtvis behöver stå för minimala salonger med bildstorlekar mindre än den från en normal hemmabioprojektor.

© Andreas Hallgren
2008-07-15

Källa: UIP
James McAvoy mitt i ett veritabelt slakthus. Det bekymrar honom lite.

Källa: UIP
Angelina tog uttrycket "riding shotgun" väl bokstavligt.

Originaltitel: Wanted
USA, 2008
Regi: Timur Bekmambetov
Med: James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp m.fl.

Genre: Action, Drama, Thriller
Svensk biopremiär: 2008-09-12

Relaterat: Nattens väktare - Nochnoi dozor (2005)     

Dela |