Nattens väktare - Nochnoi dozor (2005)

Intressant rysk actionfantasy

3 russin

"De andra" har alltid funnits, förtäljer epilogen. Häxor, vampyrer, människor med mer makt än oss andra, de tillhör alla specialkategorin "andra" och kommer i två smaker, ljus och mörk. De båda sidorna har genom historien tvistat och också hamnat i krig, men en överenskommelse har nåtts där den riktiga storkonflikten kan undvikas och lag kan skipas dem emellan utan att vanliga dödliga märker av någonting.

"Nattens väktare", en av de mer omtalade ryska filmerna på länge, har som så ofta är fallet med icke engelskspråkiga kassavältare nått en stor publik genom att till 75 procent kännas ganska Hollywood, där de sista procenten är en krydda som man oundvikligen får genom att filmen kommer från ett oväntat håll. Tankarna går hur som helst snarare till "Underworld" (som i sig knappast var nyskapande) än till något av Tarkovskij när storyn fortsätter i ett modernt Moskva där övernaturliga makter försöker uppehålla en bräcklig vapenvila. När någon av "de andra" bryter mot reglerna finns en polisstyrka tillhands för att upprätthålla ordningen, förstås man gradvis. Undercoverjobb och annat som hör vanligt polisarbete till får en intressant extra dimension när det är exempelvis vampyrer man jagar.

När en film tar sitt avstamp i att berätta hur någonting alltid har varit så kan man sätta en slant på att något snart kommer förändra situationen. "Nattens väktare" är inget undantag. Tyvärr, kanske? Kanske hade det varit lika intressant att få veta mer om denna underliga tingens ordning och om de små skärmytslingarna som att få ta del av den stora omvälvningen som hotar. Omvälvningen representeras, som så ofta, av en person. En speciell, särskild person.

Det kanske verkar som om detta verkligen är en helt vanlig portion av påkostad actionfantasy, men med ryska repliker. Riktigt så är det inte, även om det i sig kanske hade varit intressant nog. Actionfantasy är kul och ryska är ett välklingande språk. Men "Nattens väktare" har sina egenheter. Tillräckligt många för att faktiskt kännas lite egen. Att den sedan är mycket snyggt gjord är förstås en fördel. Här finns till och med ett och annat "Jeunet-ögonblick" att gotta sig åt.

"Nattens väktare" är dock inte så enormt engagerande. Även de sympatiska karaktärerna saknar en eller två dimensioner. Bekmambetov är också en mindre skicklig dramaturg än bildberättare. De idéer han har kan ibland bli antingen otydliga eller övertydliga, med snabba kast framåt alternativt pedagogiska flashbacks. Jag retar mig oftast på folk som pratar om "för mycket yta", men det är motiverat i det här fallet. Det är tydligt att Bekmambetov har en story, men det är mindre tydligt hur mycket bildlekandet hjälper till att berätta den.

Tre russin får det bli, med extraberöm för scenen med flygplansmuttern. De uppföljare som redan aviserats får visa ifall detta är en intressant start på något ännu mer spännande...

© Anders Lindahl
2006-03-09


Nattens väktare - Nochnoi dozor, Timur Bekmambetov

Originaltitel: Nochnoi dozor
Ryssland, 2005
Regi: Timur Bekmambetov
Med: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Victor Verzhbitsky m fl

Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2005-11-18     

Dela |