Kikis expressbud (1989)

Mysigt och underhållande. Och bra, fantastiskt bra...

4 russin

Hayao Miyazaki blev känd bland en bredare skara vid Oscarsgalan 2003 då hans film "Spirited Away" plockade hem en välförtjänt Oscar för bästa animerade film. "Spirited Away" ligger, åtminstone på min personliga stjärnhimmel, i samma konstellation som mästerverk som "Akira" och "Ghost in the Shell". "Kikis expressbud" är en av Miyazakis tidigare filmer och den bjuder på många av de kvaliteter som återfinns i "Spirited Away", såväl filmiskt som historiemässigt.

Kiki är en trettonårig tjej som växt upp tillsammans med sina föräldrar i en liten japansk stad. Inget märkligt med det. Men Kiki är också häxa, precis som sin mamma, och kan flyga omkring på kvastskaft, just som häxor plägar göra. Av tradition och ohejdad vana är tretton år den ålder då häxor lämnar hemmet för att hitta sin egen stad, och sitt eget liv. Kiki tar således farväl av sina föräldrar och tar sin kvast och sin talande katt till storstaden. Väl framme i den bullrande staden vid havet inser Kiki att hon kanske inte är så väl förbered för ett liv på egen hand. Vad kan hon egentligen förutom att flyga omkring? I brist på andra färdigheter sätter hon därför igång med en flygande budfirma. Hon gör också bekantskap med en flygintresserad pojke och hennes katt gör likaledes med en perserkatt av motsatt kön.

Men allt är naturligtvis inte frid och fröjd och gamman hela dagarna. Ensamheten och vilsenheten i staden blir rätt påfrestande för Kiki och hon börjar tvivla på sin förmåga. Men mer än så ska jag väl inte orda om handlingen, tror jag.

"Kikis expressbud" är en väldigt sevärd film. Animationen är, precis som Miyazakis andra filmer, av förnämsta kvalitet, med mycket detaljer och levande figurteckning. Men det mest slående är djupet i personteckningen och nyanserna i deras uttryck, vilket är något vi tyvärr inte är bortskämda med i animerade filmer från det stora landet i väster. "Kiki" är väl lämpad för barn, men kan lika gärna ses av vuxna också. Inte så att det kommer vissa delar som bara vuxna fattar och andra delar som bara ett barn kan skratta åt med gott samvete, utan att hela historien och karaktärerna däri är lätta att ta till sig och sympatisera med oavsett ålder.

Om du sett och gillat "Spirited Away" ska du absolut se "Kikis expressbud". Om du inte har gjort det ska du absolut göra det också. Fyra russin, på gränsen till fem, blir det hur som helst till Kiki och kompani för en utomordentligt trevlig, mysig och fantastiskt välgjord film.

© Andreas Hallgren
2003-11-16

Källa: Sonet Film

Originaltitel: Majo no takkyubin
Japan, 1989
Regi: Hayao Miyazaki
Med: Minami Takayama, Mieko Nobusawa, Kath Soucie, Rei Sakuma m.fl.

Genre: Animation, Barnfilm, Fantasy
Svensk biopremiär: 2007-11-23
Teman: Studio Ghibli

Relaterat: Princess Mononoke (1997) Spirited Away (2001)


Ingår i följande teman


Studio Ghibli

     

Dela |