Alien återuppstår (1997)

Är det bara jag eller var det något som dog i trean?

3 russin

"Alien återuppstår" är den fjärde (och sista?) delen i serien om de slemmiga monstren från yttre rymden. De tre tidigare filmerna har uppvisat en förvånansvärd olikhet gentemot varandra. Uppföljare brukar ofta hålla sig ganska tätt till originalet, men Alien-filmerna är tämligen disparata skapelser, beroende på vilken regissör som har styrt skutan. Och med Jean-Pierre Jeunet bakom rodret förstår man att den fjärde delen också kommer att särskilja sig.

"Alien återuppstår" utspelar sig ungefär tvåhundra år efter trean. Och Ripley är tillbaka igen. Om hon inte hade dött i trean så hade hon varit bra gammal vid det här laget. Hur hänger det här ihop då? När hon dog bar hon på ett litet monster. Och det vill naturligtvis den elaka och korkade militären utnyttja (i de tidigare filmerna var det det elaka och korkade företaget, men det här är ju tvåhundra år senare så saker har förstås förändrats). De har därför klonat Ripley så att hon kan vara värd åt det lilla monstret, från vilket de sedan kan föda upp flera. Av någon underlig anledning så har Ripley-klonen ärvt minnen och personlighet från "originalet" så det är exakt samma Ripley vi möter i den här filmen som i de tidigare. (Fråga inte, jag fattade inte heller.) Nåväl, varelsen bryter sig naturligtvis ut ur militärens rymningssäkra anordningar, förökar sig och börjar döda folk. Och sedan är det igång precis som vanligt.

Jeunet har tidigare, tillsammans med Marc Caro, legat bakom filmer som "Delicatessen" och "De förlorade barnens stad" , vilka båda är scenografiska fröjder för ögat. Bild- och ljudmässigt är dessa filmer ytterst egensinniga och fantasirika, så förväntningarna på "Alien återuppstår", Jeunets första amerikanska film, är naturligtvis höga. Och visst infrias förväntningarna till viss del. Vi känner igen regissörens pensel i såväl ljussättning, ljudläggning och val av skådespelare. "Alien återuppstår" bjuder således på många godbitar, men det är tyvärr långt från den innovativa fantasirikedom som Jeunet visade upp i "Delicatessen".

Jeunet tycks också ha en fascination för skådespelare med ett lite annorlunda särdrag. Bland annat har han tagit med sig den franske skådespelaren Dominique Pinon från "Delicatessen" och Ron Perlman som bland annat var med i "De förlorade barnens stad". Lägg därtill Michael Wincott, vars röst får ljudet av en fogsvans sågandes i metall att låta hälsosamt och friskt.

Alien-filmerna har alltid legat långt framme när det gäller användning av animatroniska och digitala effekter för att skapa filmernas huvudkaraktär; the alien herself. Varje film har tillfört eller förändrat någon egenskap hos varelsen så att man aldrig har vetat var man haft henne från film till film. Så även i denna naturligtvis, där varelsen har gått i simskola och vi således bjuds på några mycket snygga digitala undervattensscener. Varelsen utvecklas även ganska radikalt på andra sätt i filmen, men hur ska jag inte avslöja här. Det vore ju inte så kul för den som ännu inte sett filmen.

Okej, vad har vi så långt? Snygga bilder, bra ljud, häftiga effekter och några schysta hoppa-till-i-soffan-ögonblick. Problemet är bara att jag inte bryr mig ett dyft. Jag struntar fullständigt i hur det går för Ripley eller besättningen. Karaktärerna är konturlösa klichéer och det är svårt att få några som helst känslor för dem. Det är samma problem som har präglat Jeunets tidigare filmer; de är så audiovisuellt överväldigande att karaktärerna drunknar i det man ser och hör. I "Delicatessen" och "De förlorade barnens stad" spelar detta mindre roll eftersom de i mycket bygger på just det audiovisuella skeendet. Alien-filmerna däremot kräver att man kan känna någonting för huvudpersonerna. Man måste in i det sista hoppas att de ska klara sig även om man vet att det stora flertalet inte kommer att göra det. På den här punkten misslyckas Jeunet kapitalt, vilket tyvärr sänker hela filmen. Man kan gott se den för ytans skull, men den är långt, långt ifrån så bra som den borde ha varit.

© Andreas Hallgren
2000-08-07

Alien resurrection

Originaltitel: Alien: Resurrection
USA, 1997
Regi: Jean-Pierre Jeunet
Med: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman m.fl.

Genre: Action, Sci-fi, Skräck
Teman: Alien


Ingår i följande teman


Alien

     

Dela |