Extraction 2 (2023)

Acceptabelt men knappast obligatoriskt actionpaket

2 russin

Den här gången är det personligt. Förra gången var det väl huvudstaden i Bangladesh som manglades sönder och samman i ett fritagningsprojekt lett av frilansande legoknekten Tyler Rake (tuffare namn får man kanske ändå leta efter). Släppt i början av pandemiperioden, inser jag nu vid en dubbelkoll. Har det redan gått tre år sedan dess, alltså?

Nästa fråga: behövdes verkligen en uppföljare? Tja, kanske om du ville ha mer av samma vara. Fast på annan plats. Svårt att säga hur motiverat det här projektet är i sig och hur väl det svarar mot förväntningarna. Jag säger: skruva ner dem, så kan det vara helt acceptabelt ur action-synpunkt. Så mycket mer är det inte. Jo förresten, de här obligatoriska undertexterna, återkommande teman som i stort sett alla dramatiska berättelser behöver om familj, om familj – och familj, ni vet. Vad det egentligen innebär. Att tillhöra något. Hålla samman, bidra, svika, göra besviken lämna/överge eller att försvara sin familj. Från olika vinklar. Det finns där. Viss resonans kan det ha, som filmen verkligen behöver mitt i allt mördande som det i grunden handlar om.

I princip var han stendöd, men började leta sig tillbaka till livet. Legoknekten Tyler Rake lever nu ett stilla liv ute i skogen där han letas upp av ny uppdragsgivare som säger sig ha varit i kontakt med Tylers förra fru. Hon har i sin tur en syster som med sina barn hålls fången mot sin vilja i samma fängelse där hennes mafioso till make är inburad. Nu handlar det om Georgien, som tydligen styrs till stora delar av just den här klanen, två bröder som byggt upp sin egen privatarmé och mutar folk till höger och vänster för att få sin vilja fram. De har sin uppfattning om familj. Ve den som inkräktar på deras territorium och uppfattningar om släktens helighet; mannens respektive kvinnans roll och inte minst sönernas, de blivande soldaternas funktion som kugge i deras alternativa samhällsbygge.

Under en stund fruktar jag att hela filmen ska handla om utbrytningen ur ett georgiskt fängelse. Tack och lov stannar det inte där. Trots allt finns en inbyggd begränsning i hur mycket nytt sprängstoff man kan skapa av sådant. Inte specifikt fängelser i Georgien eller Östeuropa överhuvudtaget, men generellt; prison breaks. Problematiken i flykten presenteras tidigt: sonen. Den inte ens byxmyndige grabben som måste välja mellan lojaliteten mot sin mamma som vill ut och andra sidan av familjen, med faderns hämndlystne bror i spetsen.

Efterhand händer det mesta i Österrike med dramatiska dödskamper på hotell, i stadskärnor och på mindre privata flygfält. Det går snabbt att tappa räkningen på manfallet. Men den här maffiagruppen verkar ytterst välbeväpnad och välfinansierad. Egna helikoptrar och allting, som de utan problem lyckas forsla över landsgränser vid behov. Jag minns inte att Chris Hemsworth som Tyler hade lika mycket konkret hjälp ute på fältet av sin huvudsakliga chef och uppdragsgivare (Golshifteh Farahani) men hon kan mycket väl ha klagat över bristen på vettiga saker att göra i första filmen. Andra kända ansikten som Idris Elba och Olga Kurylenko medverkar i mindre, närmast symboliska, roller och kan inte ha arbetat mer än en dag var men fick säkert bra betalt ändå.

”Extraction” Kapitel 2 är synd att såga rakt av. Till stor del levererar filmen ungefär precis vad den lovar med viss energi och frenesi, framför allt under andra halvan. Men svår att höja till skyarna också. Familjesymboliken och försöken att fördjupa Tylers bakgrund i all ära, något särskilt nytt att säga har filmen inte. Särskilt överraskande är den egentligen inte någonstans. Genren har trots allt nått en nivå av viss övermättnad där det krävs mer för att stå ut i mängden.

© Johan Lindahl
2023-09-02

Credit: Jasin Boland/Netflix Copyright Netflix © 2023
Ännu ett uppdrag. Och det är ingen barnlek den här gången heller.

Credit: Jasin Boland/Netflix Copyright Netflix © 2023
En riktig familjefest! Men det börjar bakom galler...

Originaltitel: Extraction 2
Tjeckien/Österrike/Australien/USA, 2023
Regi: Sam Hargrave
Med: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tornike Gogrichiani, Tornike Bziava, Tinatin Dalakishvili, Andro Japaridze, Olga Kurylenko, Idris Elba

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2023-06-16
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Extraction (2020)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |