Barry - säsong 3 (2022)

Botgöring med förhinder och brutal showbusiness

4 russin

Av alla följetonger som går från mörker till mörkare med olika nyanser är ”Barry” en av de, fortfarande, mest följvärda. Grundtonen var väl ändå något slags komedi från början. Kanske är det fortfarande så. Eller inte. Tunga existentiella puckar och ond bråd död i parti och minut, parat med oneliners och lustigheter av det slag som brukar kallas deadpan. Fortsatt postmodernt självrefererande, med regelbundna gliringar åt den showbiz-industri serien bevisligen själv är en del av. Liksom organiserad brottslighet och lejda livsavslutare som mer eller mindre motvilligt utför sina värv ovanpå det.

Nu är en del av hemligheterna ute. Åtminstone vet några lite mer om varandra än de skulle vilja. Men alla vet inte allt. Barry själv har till slut ertappats av sin lärare och mentor i skådespelandets konst som en dödsbringande faktor och direkt ansvarig för (bland annat) mentorns flickväns alltför tidiga frånfälle. Han försöker gottgöra en del av sina synder – men vet inte riktigt hur man gör. Hans egen flickvän som försöker slå sig fram i TV-världen lever fortfarande i en annan parallell verklighet och börjar kanske, eller kanske inte, inse att de två inte är helt kompatibla.

Fejder pågår mellan tjetjenska och bolivianska karteller av vilka vi lärt känna vissa representanter förut och byggt upp en relation till. Även här med den där djärva balansgången som så lätt slår fel men här ofta lyckas kombinera blodigt allvar med torr situationskomik. Det mesta av humorn i serien går trots allt ut på att saker slår slint och att folk inte lyckas koppla ihop sina olika motsägelsefulla egenskaper och inse absurditeterna i vad de sysslar med.

En parentes kanske, men visst poppar de regelbundet upp i marginalen här i mer eller mindre betydelsefulla insatser; de där ansiktena du vet att du har sett förut. Men var och när exakt? Jo, vänta nu. Just sådana. Veteraner, allmänt bekanta karaktärsskådespelare och andra som vet hur man gör ett genuint jobb om det så bara är någon minut här och var i ett större sammanhang. Vi kan också kalla det cameos men i vissa fall är det lite mer än så.

Socialt obekväma situationer. Sådana klarar man sig inte utan. Serien gödslar frikostigt med sådana. De är kanske som mest geniala när de just är som mest, ibland på gränsen till outhärdligt, obekväma. Sedan brukar ”Barry” alltid presentera en episod per säsong som bara kombinerar alla osammanhängande egenskaper på ett sätt som jag inbillar mig aldrig ha sett förut, med oförutsägbara följder. Som i den här tredje säsongens sjätte avsnitt ”710N” vilket inkluderar en försäljare av populära bakverk som extraknäcker med att lösa alla sina kunders personliga problem på några minuter med den nollställda minen hos en California-surfare som troligen rökt några portioner illegala substanser i sina dagar. Och så en egentligen helt orelaterad motorcykeljakt som kan ta vägen lite vart som helst. ”Barry” som bäst – och svårförglömlig TV i största allmänhet.

© Johan Lindahl
2023-07-08

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Sicken smilfink! Annars är han rätt allvarlig större delen av säsongen. Det finns anledningar till det.

Credit: hbomaxnordic.com. ©HBO
Fullträff eller fiasko? TV-branschen kan vara till synes lika obarmhärtig som den organiserade brottsligheten.

Originaltitel: Barry - säsong 3
USA, 2022
Regi: Bill Hader Alec Berg
Skapare/show runner: Alec Berg Bill Hader
Med: Bill Hader, Stephen Root, Sarah Goldberg, Anthony Carrigan, Henry Winkler, Michael Irby, D'Arcy Carden, Miguel Sandoval, Andrew Leeds, Turhan Troy Caylak, Sarah Burns

Genre: Komedi, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: Barry - säsong 1 (2018) Barry - säsong 2 (2019)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |