Startup: Säsong 2 (2017)

Värd att fortsätta se lite sent

4 russin

Säsong två av denna sleeper hit handlar inledningsvis om trasiga människor som försöker leva med vad som hänt i första säsongen.

Som Agent Rask (Freeman), som går en fortsatt sällsam balansgång mellan skurk och mänsklig. Plågad av det han gjort men väljer livet, om än med viss tvekan. Han försöker samtidigt behaga onda människor och kanske sona vad han gjort. Izzy har också svårt att hantera vad som hänt, och är inte befriad från dåligt samvete hon heller. Nick försöker hitta sin pappa och göra affärer, inte det lättaste när man är officiellt under lagens lupp, och är på sitt sätt en väldigt bra karaktär. Ett ganska gott hjärta och rättar sig inte alltför lätt i ledet. Ronalds son Toui har svårt att hantera vad han har gjort, även om vissa tjejer verkar imponerade. Ronald själv har ena foten i kvarteret och gänget, den andra på väg mot något bättre. Men för de flesta är hans våldskapital fortfarande hans främsta tillgång. Edi Gathegi är nog seriens allra bästa skådis, för övrigt.

Ingen mår bra. Men det är bra. De tar sina karaktärer och deras samveten på allvar. Med skön och ofta oväntad musik, en lite problematiskt oproblematisk attityd till droger och en förmåga att göra snart sagt varje scen lite bättre än den kanske verkar på papperet håller de intresset uppe.

Det kan nu med ännu mer fog beskrivas som en inverterad ”Silicon Valley”. Istället för Richard Hendrix vision får vi ett nytt Darknet, inte för att hjälpa demokratiska frihetskämpar utan för att sälja droger. Eller? Ett par svenska datanördar som skapat en ny browser dyker tidigt upp men tar knappast över showen. Det är Ron Perlman med en både annorlunda och bekant framtoning närmare att göra. Töntig och tuff på samma gång kliver han in i handlingen och driver handlingen i nya riktningar, aldrig ställd eller chockad, vad han än får veta om sina nya partners. Perlman, också producent, nyttjar förstås sin pondus i sin allt viktigare roll. En av hans bästa sekvenser går ut på att vända trenden bland investerarna på en teknikmässa. Sällan har frasen att ”vara i sitt esse” känts så tillämplig.

Efter några avsnitt då jag känner att det är sevärt ”men …” klickar plötsligt allt. Tragedierna gör ont men betyder något. Folk är ärliga istället för att smussla. Miljövariationerna tillför något men är inte desperata. Rasks drastiska beslut känns helt logiskt. Det är gott om konfrontationer som funkar och känns. Till och med ryska gangsters får tillfälle att visa känslor och vi får allt mer insikt i Alex Bells situation.

Mer action också? Ja, det får man nog säga. Livsfaran är mer uttalad nu. Och med Izzys självsaboterande inställning finns det ingen brist på kriser.

Ska de lyckas? Kommer de besegra den kriminellt finansierade konkurrenten? Alltså den ännu mer kriminellt finansierade konkurrenten än de själva. Och vilka kommer de tvingas bli för att nå dit? Efter många dramatiska vändningar kommer en säsongsfinal både genuint tillfredsställande, jobbig, ironisk och överrumplande. En oerhört tung fråga hanteras chockerande stillsamt. Den sista repliken får mig att garva rakt ut i pur förvåning.

Säsong 2 av ”Startup” är ungefär samma sköna blandning av tvära kast, tungt drama och enstaka fina vänskapsinslag som ettan och det resulterar i fortsatt rekommendation. Ja, det finns många bra serier därute men den här har helt klart en särprägel och ett existensberättigande.

© Anders Lindahl
2021-11-20Originaltitel: Startup: Season 2
USA, 2017
Skapare/show runner: Ben Ketai
Med: Adam Brody, Edi Gathegi, Otmara Marrero,
Martin Freeman, Ron Perlman

Genre: Action, Drama, Kriminalfilm, TV-serie

Relaterat: Startup: Säsong 1 (2016)     

Dela |