Drácula (1931)
Elegant alternativ tagning av klassisk skräckfilm på annat språk
Det gäller att vara effektiv och praktisk. Särskilt om man vill nå flera marknader samtidigt. Ett listigt drag som flera filmbolag tidigt insåg, till exempel när det var dags att lansera Bram Stokers legendariska vampyr på vita duken under mellankrigstiden. Parallellt med den klassiska Bela Lugosi-versionen producerade samma studio, i samma lokaler och med samma utrustning men med andra skådespelare en alternativ version, på spanska. För de flesta har den varit svåråtkomlig under flera år och delar av den har saknats för att sedan restaureras. Men den
finns. Själv blev jag för något år sedan uppmärksammad på dess existens i någon podcast med vinkel åt den latinamerikanska publiken i USA. Den här mindre kända ”Dracula”-varianten anses på sina håll fullt likvärdig med, eller kanske till och med bättre än den engelskspråkiga. Klart är att den är betydligt längre än Lugosi-originalet som klockar in knappt en halvtimme tidigare.
Premisserna är ändå i stort sett desamma som i de flesta tolkningar av texten. Här startar vi mer exakt i en vagn dragen av hästar genom Karpaterna i Centraleuropa. De utländska besökarna däri varnas för att vistas utomhus efter mörkrets inbrott inbrott just den här natten, Valborgsmässoafton. En av resenärerna, Mr Renfield (Pablo Álvarez Rubio), oroar omgivningen genom att insistera på att bli transporteras till ett speciellt pass där han stämt träff med en annan kusk och vagn, för att besöka en greve Dracula i ett affärsärende. Väl där slås han av den aningen obehagliga stämningen i slottet. Efter en ganska begränsad seans där ser vi en båt på väg med skräckslagen besättning, en välklädd herre som kryper ur sin kista och en Mr Renfield som helt klart genomgått en personlighetsförändring.
Greven introducerar sig i storstadens societetsliv samtidigt som en serie mystiska dödsfall inträffar. I den här gestalten är han både teatralisk och behärskad, förförisk och mer och mer hotfull. Ungefär som filmen i stort. Drácula (Carlos Villarías) siktar in sig på att förföra en kvinna, som det brukar vara. Här heter hon Eva och spelas av den då unga, men sedan övergenomsnittligt långlivade Lupita Tovar. Poängteras kan också att Renfields roll är en av de mest utmärkande för filmen. Hans välmanifesterade galenskap är en bärande balk i filmen och bidrar med temperament. Jonathan (eller Juan) Harker däremot bidrar inte mycket alls, kan tyckas. Han förblir en färglös figur, trots att han ska föreställa fästman till den olyckliga Eva, som snart inser vilken förbannelse som drabbat henne efter ett mystiskt möte med greven. Jonathan är ganska trögtänkt överhuvudtaget, hur mycket tid han än spenderar i sällskap med den myndige doktor Van Helsing (Eduardo Arozamena) vars teorier om vampyrer har lite svårare att slå igenom än han skulle föredra.
Krucifix och stormhatt är för övrigt beprövade recept för att hålla blodsugarna borta. Ingen vitlök i sikte. Avspänningskomik levereras av en alltmer frustrerad vårdare på det mentalsjukhus där Renfield vistas. Vårdaren önskar att han kunde arbeta någonstans där galningarna tror sig vara Napoleon eller någon annan mer spektakulär figur istället för att fascineras av flugor och allsköns oskönheter.
För övrigt brukar framhållas att den spanskspråkiga versionen är aningen djärvare än systerfilmen, i alla fall i fråga om utstyrseln för den kvinnliga protagonisten Eva som inte minst i slutskedet är mer urringad än standarden i filmer från den perioden. Särskilt slaviskt trogen mot romanen är inte heller ”Drácula”
en español. Mycket behöver komprimeras för att fungera i en film, men kärnan finns där. Stilfullt och påfallande skarpslipat foto med tanke på filmens ålder. Även om den i sina stycken är högtravande med dagens ögon (eller framför allt öron) och prioriterar elegans snarare än energi, så har särskilt sluttampen en inneboende spänning, något elektriskt över sig som imponerar och engagerar även nu, närmare bestämt 90 år senare när jag skriver det här.
© Johan Lindahl2021-05-16
DVD / Blu-ray
Hur hittar man den här dolda pärlan då? Ja, ett förslag kan vara att söka upp Bluray-boxen ”Dracula - Complete Legacy Collection” (Universal) som innehåller flera av de gamla klassiska vampyrfilmerna och lite diskret klämt in den spanska versionen som ett bonusinslag. Lupita Tovar (1910-2016) bidrar med en introduktion till filmen på några minuter, inspelad kanske ett halvsekel senare. Just det, trots eller tack vare bekantskapen med den blodtörstige greven levde hon alltså i hela 106 år.