Silicon Valley, säsong 6 (2019)

”Always blue!”

4 russin

I sista säsongen av en av årtiondets mest minnesvärda serier är i princip allt som det borde. Karaktärerna är konsekventa och används väl, teman som utvecklats under färden dras till sin spets, eller till sitt ironiska antiklimax. Kanske gapskrattar man inte lika högt och ofta som under seriens allra mest briljanta stunder, men den här krängande framgångs- och motgångssagan kräver framför allt closure – och ”Silicon Valley” levererar, på sitt alldeles egna sätt.

”Ett bättre Internet” är löftet som Richard ger världen i första avsnittets direktsända utskottsförhör. Det är vad Pied Pipers teknologi kan möjliggöra, i alla fall med rätt partners. Och om han lyckas hålla kvar vid de principer som alltid varit både hans största affärsproblem och karaktärens främsta tillgång. Till exempel principen att inte samla in och bearbeta användardata, även om de visar sig ha fantastiska förutsättningar för just det.

Vilka ”rätt partners” borde vara, eller inte vara, är nog stoff för cirka hälften av handlingen i sista vändan. Kanske en mexikansk miljardär, kanske en gammal bekant miljardär - med sin egen tequila? Gavin Belson, hans evige nemesis, fortsätter att irritera men nu på en del oväntade sätt, inte minst genom att ta på sig rollerna som Internetsamvete och författare av romantiska äventyrsromaner.

De gamla trotjänarna är förstås med till slutet: Guilfoyle (som experimenterar med AI och nästan får en kompis), Monica (som försöker ta upp kampen om att inspirera kvinnliga kollegor), Jared (som hinner uppleva ännu en smärre kris och tillfälligtvis upptäcker en alternativ ledstjärna) samt Dinesh (vars plötsligt muskulösa armar inte får någon förklaring i serien, men däremot här. I Bachmans gamla ”incubator” huserar fortfarande Big Head och den oefterliknelige och unikt osympatiske Jian-Yang. Alla var där, rätt och slätt. Utom Ehrlich …

Det leder fram till en final som känns fel på helt rätt sätt, med den sedvanliga paniken, stressen och osäkerheten på vad som egentligen är Rätt – och säcken knyts slutligen ihop på ett lika absurt som självklart sätt. Längs vägen är alltså det mesta sig likt. Den där scenen med fåglar som flyger in en iskall miljardärs stora fönster medan Richard tampas med sin etik är kanske säsongens bästa. Men den har konkurrens.

”Silicon Valley” är en av mina favoritserier någonsin. Det känns fint att den avslutas med stil. Och fortsätter att ställa viktiga frågor hela vägen in i mål:

- You remember the end of Thelma and Louise? How they drove that car off the cliff? Why? That was a mint '66 T-Bird. They didn't need that car to get over the cliff. Why'd that car have to die?

Fotnot:
På frågan om Ehrlich åtminstone tillåts återvända i sista avsnittet kan jag bara svara … både ja och nej.

© Anders Lindahl
2019-12-29

© HBO

Originaltitel: Silicon Valley, Season 6
USA, 2019
Skapare/show runner: Mike Judge
Med: Thomas Middleditch, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Zach Woods. Matt Ross

Genre: Komedi
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: Silicon Valley, säsong 1 (2014) Silicon Valley, säsong 3 (2016) Silicon Valley, säsong 5 (2018)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |