Silicon Valley, säsong 3 (2016)

"Compromise is the shared hypotenuse of the conjoined triangles of success."

5 russin

I mitt vanliga liv arbetar jag främst med att utveckla onlinesystem. Ibland som programmerare, ibland som "chef" över ett litet gäng utvecklare varav vissa finns på andra sidan Atlanten. Givetvis använder vi GitHub. Många dilemman och situationer i SC känns påfallande bekanta, om än skruvade. Jag är kort och gott den idealiske tittaren. Men när något är så här bra borde väl vem som helst vara idealisk. Så var inte alltför orolig för din eventuella brist på nördfaktor. Troligen kommer du roas av "Silicon Valley" vad du än jobbar med. Bara du har humor.

Säsong 3 av "serien om en komprimeringsalgoritm" inleds med Richards kamp för att åter bli VD över det företag han skapat och lagt ner så mycket möda och genialitet i. Och frustration. Någon VD-typ är han kanske inte, dock. Det är däremot, verkar det som, lejda stjärnan Jack Barker. Han kan i alla fall visa på ett snabbt sätt att tjäna pengar, även om det råkar gå emot hela idén med Pied Piper.

"Silicon Valley" missar inte tillfällena till nerd service, med bland annat ett avsnitt där Richards förkärlek för stilregler vid kodning inverkar på hans kärleksliv. Nemesisen Gavin Belson förklarar saker för Hooli-styrelsen med hjälp av exotiska djur och lyckas använda en motgång till sin fördel: plötsligt kan han sparka vem han vill. Dinesh slänger ihop en videochatt med både raskt komiska och långtgående seriösa konsekvenser. Jared bevisar till allas förvåning ett påstående från "världens värsta person". Gilfoyle får goda tillfällen att propagera för sin tro (Laveysk satanism). Monica, nedtonad men livsviktig, får tillfällen att stå på sig och tar dem. Och Bighead och Bachman slår sig i lag under namnet Bachmanity.

Det är fortsatt roligt, mänskligt, nördigt och uppriktigt engagerade. Och dramaturgiskt skickligt. I slutet på förra vändan höll Richards kroniska ärlighet på att kosta dem allt. Och tror ni inte att samma karaktärsbrist sticker upp sitt fula tryne den här gången med. En säsongsfinal som både sluter cirkeln och leder vidare gör att man skulle kunna leva med ett eventuellt nerläggningsbeslut, samtidigt som man gärna ser mer.

FOTNOT
Jag hade egentligen tänkt nöja mig med en fyra för den här säsongen. Sedan läste jag en massa citat för att hitta något passande till rubriken och insåg att det vore helt fel att inte ge maxpott även denna gång. Bara Jareds samlade oneliners innehåller mer genialitet än de flesta komediserier i sin helhet.

© Anders Lindahl
2016-08-03

Originaltitel: Silicon Valley, Season 3
USA, 2016
Skapare/show runner: Mike Judge
Med: Thomas Middleditch, T.J. Miller, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Zach Woods, Matt Ross, Christopher Evan Welch

Genre: Drama, Komedi

Relaterat: Silicon Valley, säsong 1 (2014)     

Dela |