Bosch - säsong 5 (2019)

Ungefär lika bra som vanligt, i princip

4 russin

Pålitlig. Sexigt ord det där. ”Bosch” har nu under några år varit just det. Snutserie i den gamla skolan. Som inte känns föråldrad utan värdig, stadigt spännande och med karaktärer det går att bry sig om. Inte alltid översvallande eller direkt spektakulär men aldrig helt under isen heller.

Ifrågasatt har han varit flera gånger förut. Metodiken inte alltid enligt regelboken. Men nu börjar internutredare pröva Harry Boschs gamla fall för att se om de håller. Det är en av trådarna. Annat som upptar Los Angeles-polisens uppmärksamhet är onaturliga dödsfall i anslutning till olaglig hantering av vanliga, men också vanebildande och ofta missbrukade mediciner. Relativt ansenlig tid ägnas också åt personalpolitik och inre intriger i kåren. Det har det alltid gjort i serien. Ambitionen har liksom alltid varit att ge något slags överblick över hur relationen mellan myndigheter och dess övriga medborgare i en myllrande metropol ser ut.

Man kan också få lära sig också ord som hybristofili: att attraheras av en person som begått svåra brott, ofta av en våldsam natur. Ur verkligheten kan plockas exempel som Charles Manson och Ted Bundy, klockrena psykopater som haft horder av beundrare.

Så, det lunkar ofta på i samma stil som tidigare säsonger. Tycker man att det går alldeles för långsamt är det en smaksak. Sakta men säkert börjar vissa narrativa trådar knypplas ihop medan andra fortsätter vara mer karaktärsbeskrivande. Exempelvis den om de två trotjänarna Johnson och Moore som inte har så många år kvar till pensionen och där tempot och utmaningarna ute på gatan kan vara för mycket, även om de har rutinen på sin sida. Boschs dotter Maddie har också börjat praktisera med administrativa sysslor på en polisstation och visar instinkter som kanske gått i arv från fadern och troligen även mamman (som avpolletterades ganska drastiskt häromåret).

Dessutom testar Harry Bosch något han inte vanligtvis gör, att gå undercover, för att nysta i varifrån starka beroendeframkallande mediciner olagligt skrivs ut och distribueras. Låt oss kalla det för huvudspåret. Och det är inte alls ett riskfritt uppdrag, som han i princip gett sig själv. Parallellt med den färden ut i det okända pågår allt det andra. Kommer hela Harrys karriär att krossas av utredningen av hans egna gamla utredningar? Och hur påverkas dottern av hela den processen? Att Maddie tillåts trava omkring i lokalerna där utredningen mot hennes far pågår, kan i och för sig ses som väldigt lämpligt för narrativet men kanske ifrågasättbart ur den berörda myndighetens perspektiv. Men konstigare sammanträffanden har väl hänt i historien.

Boschs närmaste samarbetspartner Jerry Edgar, nästan alltid oklanderligt klädd i kostym, utforskar ett eget litet projekt med kopplingar tills hans egna haitiska rötter. Nya medarbetare introduceras som tillägg till det redan rikliga persongalleriet av personligheter inom polismakten, förutom alla mindre välvilliga individer som dyker upp i deras väg och skapar problem - liksom arbetsuppgifter. Det faktum att tempot oftast är relativt nedskruvat hindrar inte att när det väl drar ihop sig till högdramatik, då är det ofta av akut livshotande natur. Och Bosch vore inte Bosch om han inte regelbundet försatte sig själv och andra i situationer där livet kan hänga på en skör tråd.

Men inte minst har serien etablerat sin atmosfär, sina ambitioner och återkommande nedsänkningar i syndanästet Los Angeles, en stad som samtidigt avmytologiseras och beskrivs på ett sätt som känns, ja, verklighetstroget till stora delar. Säger jag, som hittills aldrig besökt staden ifråga. Borde man det?

© Johan Lindahl
2019-07-27

Credit: hbonordic.com
Harry Bosch har en förmåga att försätta sig i pressade lägen. Ibland mer än vad plikten kräver.

Credit: hbonordic.com
Detaljer är alltid viktiga. Jerry Edgar med kollega undersöker brottsplats.

Credit: hbonordic.com
Går värvet i arv? Harrys dotter Maddie praktiserar numera själv inom polisväsendet. Föraning om kommande yrkesval?

Originaltitel: Bosch - Season 5
USA, 2019
Regi: Alex Zakrzewski m fl
Skapare/show runner: Michael Connelly Eric Ellis Overmyer
Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Madison Lintz, Amy Aquino, Lance Reddick, Troy Evans, Gregory Scott Cummins, Mimi Rogers, Paul Calderon, Bianca Kajlich, Chris Browning

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon Snutserier

Relaterat: Bosch - säsong 3 (2017) Bosch - säsong 4 (2018)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

Snutserier

     

Dela |