Bosch - säsong 4 (2018)

Alltid bra. Ibland bättre. Eller bäst i klassen.

4 russin

Den har varit bra i fyra säsonger nu. Det var väl en fyndig och akut uppmärksamhetsgrabbande inledning - eller hur?

Bra, som i pålitligt bra. Stabil. Alltid välspelad och till synes genomarbetad. Trovärdig över genomsnittet i genren, som vi nu enkelt definierar: kriminalutredningsdrama. Böckerna bakom är säkert också läsvärda, men dit har jag fortfarande inte kommit. Serieversionen har alltid pendlat mellan ganska snäva ramar i meningen att den aldrig är sämre än intresseväckande, kanske inte alltid sensationellt överväldigande, men alltid belönande och värd sin tid. Och det här är kanske den bästa säsongen hittills. Kanske. Tempot fortsätter vara återhållet, med fokus på en envist pådrivande utredning, samt några sidohistorier av personligt snitt som sammantaget leder fram mot ett slags avslutning. Åtminstone tillfälligt.

Det finns alltid några lösa trådar som fortsätter hänga kvar och inte minst de som handlar om detektiven Harry Bosch och hans jakt på ouppklarade trauman ur sitt eget förflutna. Även den här gången kommer saker som involverar hans egen familj att kräva en del av utrymmet. Samtidigt som huvudspåret är undersökningen av ett mord på en känd och av många rent hatad advokat. En man vars aktiviteter i rätten sägs ha gjort slut på många polisers karriärer och vars frånfälle riktar misstankarna mot ordningsmaktens egna led. En dröm att utreda? Något för den som vill undvika kontroverser och påtryckningar från olika håll? Knappast. Så, vem är det som sätts att leda jakten på den skyldiga eller de skyldiga? Bosch.

Mannen som brukar lyckas lösa de flesta stora fall han får på sitt bord, men har svårt att respektera auktoriteter och ofta tvingas behärska sina impulser åt det självdestruktiva, inte minst karriärmässigt. Hieronymus ”Harry” Bosch är inte den som skulle kunna inta en chefsstol och alla kollegor älskar honom inte heller, vilket kan bero på vissa glappkontakter i hans sociala kommunikationsförmåga. Men han har ändå ett slags nätverk omkring sig. Ett nätverk som utsätts för påfrestningar, både utifrån och av huvudpersonen själv.

Serien kan vara väldigt subtil - och brutal. Men den är väldigt sällan utstofferande våldsam. Berättelsen är det viktiga. Liksom de personer vi lärt känna; Harrys dotter, hans emellanåt uppdykande exfru, professionella kollegor som Jerry Edgar och hans närmaste chef Grace Billets. Nu osar fallet han arbetar med av korruption och en intrikat uppsjö oheliga allianser. Ständiga hinder för att komma åt hela sanningen. Och just det här brukar vara en av de stora styrkorna. Nyanserna, gråzonerna och alla de små viktiga informationer som levereras nästan i förbigående.

Likt ”The Wire” (varifrån några av skådespelarna är bekanta) handlar det inte bara om brottsutredningar utan också om en stad i stort, i det här fallet Los Angeles. Om det politiska spelet, hur myndigheter samverkar med eller motverkar varandra och hur medborgarna påverkas i processen. Det låter väl upphetsande? För att nu inte oroa vänner av klassisk kriminalfiktion: de tillspetsade spänningsmomenten finns och har funnits där hela tiden. Ihop med sensmoralen att trägen vinner, men sällan allt. Du kan aldrig vara helt nöjd med resultatet av dina ansträngningar när du gör vad du tror är rätt, men du kan i alla fall komma en bit på väg.

© Johan Lindahl
2018-05-12

Credit: hbonordic.com
På spåret. Där en mördare nyligen förrättat sitt dunkla värv.

Credit: hbonordic.com
Bosch är Bosch. Och närmaste kollegerna anlägger ofta bekymrade miner.

Credit: hbonordic.com
Så... Det var betjänten som låg bakom allt? Ursäkta, naturligtvis inte. I Änglarnas stad finns inga tjänstehjon. Här är alla jämlika och inte minst lika inför lagen...

Originaltitel: Bosch - Season 4
USA, 2018
Skapare/show runner: Michael Connelly Eric Ellis Overmyer
Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Madison Lintz, Lance Reddick, John Getz, Paul Calderon, Jamie McShane, Barry Shabaka Henley, Sarah Clarke, Mimi Rogers, Troy Evans, Gregory Scott Cummins, Winter Ave Zoli, Tamberla Perry

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon Snutserier

Relaterat: Bosch - säsong 3 (2017)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

Snutserier

     

Dela |