Shaft (2019)

Något för alla, men…

2 russin

Att använda ordet problematisk har börjat bli så problematiskt i sig att jag naturligtvis inte kommer att göra det här. Glöm att ni såg det redan på första raden. Men att den senaste versionen om superdeckaren i Harlem har vissa problem är ganska klart. Redan i de första scenerna ser den ut att vara i något slags parodiläge som den ger sig själv en rejäl utmaning att jobba vidare ifrån sedan. Å andra sidan gör det att vi kan skruva ner förväntningarna på något som skulle kräva mer uppmärksamhet och seriös analys.

Blaxploitationvibbarna är i stort sett bortblåsta så länge vi umgås med JJ Shaft, avkomman till den legendariske privatdeckaren, åtminstone 2000 års version av densamme. Shaft Jr (Jessie T. Usher) är analytiker på FBI, gillar inte skjutvapen (hävdar han), har i princip flickvän fast kommer aldrig till skott för att försöka sig förbi vänstadiet. Han har också en kompis vid namn Karim, ung krigsveteran som dock drabbats av drogproblem efter hemkomsten och gör JJ en smula orolig. Det har han i och för sig anledningar att vara, när vännen hittas död. Överdos - eller har någon medvetet gjort sig av med Karim och i så fall varför?

FBI-analytikern söker motvilligt upp sin far, en man han aldrig lärt känna, för assistans på en planhalva där han inte känner sig hemma; de ruffigare delarna av Det Stora Äpplet. Föräldrarna splittrades på ett mycket tidigt stadium i sonens liv och nu är stunden kommen för lite senkommen bonding mellan generationerna. Den unge väluppfostrade IT-specialisten kontra den extremt analoge dörrinsparkaren och vapenviftaren som talar gatans språk. När Samuel L. Jackson kliver in i handlingen i den roll han en gång tog över, i en film för nu snart 20 år sedan, så blir tonläget, språkbruket och det allmänna filmspråket ett annat. Och sedan kan vi nästan gissa resten. Oavsett vad intrigen i övrigt innehåller. I och för sig: här möter vi en misstänkt - eller misstänkliggjord - moské, andra mycket misstänkta individer, knarklangare och krigsveteraner som ska föreställa stöd åt andra krigsveteraner men kanske döljer något.

Filmens intentioner i stort är inte helt solklara. Den är uppdaterad till sin samtid men önskar samtidigt understryka krocken mellan representanten för en yngre millennialistgeneration med sensibiliteter som helt saknas hos den grovkornige Shaft senior. Alla ska lära sig något om livet och varandra medan kulorna viner och ond bråd död lurar bakom varje hörn. Att filmen kastar ut ledtrådar åt olika håll utan riktig reson, testar var gränserna går för det godtagbara och banaliserar allvarliga samhällsproblem hör liksom bara till grundförutsättningarna vi får acceptera. Det ska mest vara kul, helt enkelt. Och det är det bitvis. Men också bristfälligt. Man blir nyfiken på vilken målgruppen är i första hand. De som dyrkar den gamla 1970-talsversionen (inlemmad i paketet med hjälp av Richard Roundtree), fans av Samuel L. Jackson i allmänhet eller en uppväxande generation som ska få lära sig lite om attitydskillnader mellan förr och nu? Filmen kan nog tillfälligtvis förnöja representanter för flera olika segment, men troligen inte fullt ut frälsa något av dem. Något för alla betyder sällan maximal utdelning för någon.

© Johan Lindahl
2019-07-11

©Netflix

Originaltitel: Shaft
USA/Kina, 2019
Regi: Tim Story
Med: Jessie T. Usher, Samuel L. Jackson, Regina Hall, Alexandra Shipp, Titus Welliver, Method Man, Isaach De Bankolé, Avan Jogia, Luna Lauren Velez, Matt Lauria, Richard Roundtree

Genre: Action, Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2019-06-28
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Shaft (2000)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |