Shaft (2000)

En Shaft för 2000-talet?

3 russin

"Who's the black private dick who's a sex machine to all the chicks? Shaft!
Damn right..."

Det har gått nästan trettio år sedan den första Shaft-filmen dök upp som ett ljus i biomörkret. Då blev den något av en ledstjärna i vågen av blaxpoitation-filmer från början av 1970-talet, och är en av de få filmer från genren som fortfarande står sig väl. Nu har alltså en ny version av filmen kommit, regisserad av den begåvade John Singleton ("Boyz N the Hood" m.fl.). Eller egentligen kanske man ska säga att det är en fortsättning på de tidigare filmerna, för huvudpersonen John Shaft är brorson till John Shaft från originalfilmen, men det gör varken till eller från för det är ändå samma karaktär.

Man kan fråga sig om det behövs en ny Shaft-film, om nu originalet fortfarande är sevärt. Tja, det är en intressant fråga, inte minst med tanke på att den verklighet som avspeglar sig i den nya och den gamla filmen har fler likheter än skillnader tyvärr. Naturligtvis har det hänt en hel del vad gäller jämlikhet de senaste trettio åren, men "Shaft" anno tjugohundra präglas ändå av samma undertrycka vrede mot rasfördomar och förtryck som var en av drivkrafter för hela blaxploitation-genren på sjuttiotalet. Om detta, om så ändå bara lite, är en återspegling av verkligheten är det naturligtvis tragiskt. Men "Shaft" är i grund och botten ingen politisk film, alla undertoner till trots, utan en renodlad, rakryggad och rättfram actionfilm. Och det är den jäkligt bra på att vara.

Vem annan än Samuel L. Jackson skulle kunna spela Shaft idag? Han har precis den rätta kaxigheten, stilen, timingen och inte minst glimten i ögat för att kunna ta upp den brottsbekämparmantel som Richard Roundtree släppte efter originalet "Shaft", 1971 (eller borde ha släppt, men jag tänker inte gå närmare in på de mindre lyckade uppföljarna "Shaft's Big Score" och "Shaft in Africa" och tv-serien som följde tätt efter den första filmen). Samuel Leroy Jackson kan sägas ha fått sitt stora genombrott i och med den inte helt okända Tarantinofilmen "Pulp Ficton" (1994) och har sedan setts i en lång rad välkända filmer efter det. "Shaft" är långt ifrån den bästa film Jackson varit med i, men Shaft är troligtvis den coolaste (och mest välklädda) av alla de karaktärer han har spelat, inräkat Jules Winnfield i "Pulp Fiction".

Även i övrigt är skådespelarinsatserna fullt tillräckliga för filmens behov, som inte direkt kräver djuplodande karaktärsskildringar eller exposéer av den mänskliga själens innersta väsen. Christian Bale bör kanske passa sig för att bli typecastad som "psykopatiskt yuppiesvin med grava empatistörningar" när han nu i stort sätt repriserar sin roll från "American Psycho". Bland övriga skådespelare bör nämnas Jeffrey Wright (Basquiat m.fl.), som faktiskt tillför lite nyanser till den klichéartade rollen som "knarklangande latinamerikansk gängledare", och Busta Rhymes som komisk side-kick till coola Shaft. Dessutom får vi naturligtvis inte underlåta att omnämna Richard Roundtree själv, som spelar John Shaft d.ä.

Men mer än någon av skådespelarna, till och med mer än filmerna själva, är det Isaac Hayes funkiga sound som är den stora stjärnan, både 1971 och år 2000. Naturligtvis inleds den nya filmen med Hayes oförglömliga tema. Något annat vore naturligtvis skandal och skulle ha dömt filmen till undergång redan från starten. I övrigt är det den skicklige David Arnold som står för basgångarna. Arnold har tidigare i Bond-filmerna "Tomorrow never dies" och "Världen räcker inte till" visat att han förmår förvalta ett klassiskt tema på ett respektfullt men personligt sätt, och han lyckas även i "Shaft" på ett ypperligt sätt återkoppla musiken till originalfilmen utan att skapa en pastisch.

Slutsats så. Vad vi alla frågar oss är naturligtvis: "Can you dig it?" Och svaret är om inte "Damn right" så i alla fall "jo, faktiskt". Jag tycker att Shaft är en skön och häftig actionfilm, precis som originalet. Men mer än tre russin blir det inte ändå, för något bestående intryck kommer jag inte att bära med mig av filmen.

© Andreas Hallgren
2000-11-09Originaltitel: Shaft
USA, 2000
Regi: John Singleton
Med: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Richard Roundtree m.fl.

Genre: Action, Kriminalfilm     

Dela |