Strike Back - säsong 6 (2019)

Mönstren känns igen i ny omgång adrenalinpumpad action

3 russin

- Vi har en terrorist, kärnvapen i en väska och ett korrupt militärförband efter oss. Det här blir roligt.

Just det. Vi kallar väl det här för den sjätte säsongen, som HBO gör. Det är ju lite mer komplicerat, med en första vända som numera inte riktigt räknas in i all officiell historik utan ses som en föregående miniserie. Eller någonting. Komplicerat alltså. För att orientera sig lite bättre är det här i alla fall andra omgången med en ny ensemble elit-elitsoldater från den brittiska sektionen med nummer 20. Hemlighetsmakeri. Omöjliga uppdrag och allt det där. Det är också ungefär på den sannolikhetsnivån vi rör oss numera. Ha inte för högt uppskruvade förväntningar på att allting ska hänga ihop i varje söm, men det fungerar som adrenalinstinn underhållning. Och en del intrikat politiskt dubbelspel med vidhängande kommentarer kring världsläget brukar de ändå trots allt hinna stoppa in mellan skottlossningarna.

Nu startar allting ner i bortre Asien, mer exakt Malaysia. Den återigen aningen ommöblerade lilla hårda kärnan av yrkesmilitärer kommer den här gången i kontakt med ryska motsvarigheter och lokala maffiagrupper. Missiler på drift. Efter ännu en serie snabba komplikationer tvingas de ut på turné och betar av ytterligare några länder i regionen. Med en ny närmast överordnad, som vi kan känna igen från scifi-serien ”Battlestar Galactica” för ett antal år sedan. Här får Jamie Bamber utöva bestämd ordergivning med lika bestämd brittisk accent. Bara en sådan sak.

Indien. En karismatisk kvinna i spetsen för en stiftelse som kanske inte bara har välgörenhet på agendan. Hon faller in i mönstret för flera av alla värdiga motståndare som passerat revy under seriens tidigare öden och äventyr. Motsättningar mellan hindumajoriteten och den muslimska minoriteten kan vara en faktor i sammanhanget. Kärnforskare kidnappas. Och de där missilerna är fortfarande på fri fot. Ett stopp i Burma, även känt som Myanmar där en flykting från Rwanda har etablerat sig som knarklangarkung och i princip styr en provins i landet som sin egen stat. Omväxling förnöjer - och de har inte alltid tur med vädret.

Det återkommande spända bandet mellan britterna och den amerikanske medlemmen i teamet är numera stapelvara i serien. Frågan är, kan alla litar fullt ut på varandra? Särskilt nu när gruppen efter moget men av nöden kvickt övervägande ingår samarbete med en kvinnlig rysk elitsoldat vars egna medarbetare eliminerats i en uppgörelse på malaysisk mark. Sådana här saker som kan uppstå i stressade och mycket speciella situationer, ni vet.

Det här är ju inte en serie där allting är smartast och snitsigast rent verbalt, eller mest logiskt. Men när den är som bäst finns det ett fängslande flöde. Svårslagna sammanhängande stridssekvenser. Och en ovisshet i att uppdykande nya karaktärer kan försvinna på det ögonblick eller visa sig vara mer långlivade och att det alltid ligger överraskningar på lur, vare sig man verkligen skulle tro på dem i verkligheten eller inte.

Poängen med att sätta i sig ytterligare en säsong består till stor del i nöjet att identifiera mönster som upprepas. Till exempel att man i regel tillbringar två avsnitt i varje land. Eller att amerikanska agenter, särskilt kvinnliga, som representerar CIA, DEA eller något annat liknande organ ofta är synnerligen tvetydiga figurer med högst personliga agendor. Och de tycks alltid ha en hållhake på just den amerikanske medlemmen i Sektion 20. Han som för övrigt genomgående är tjejtjusaren i sammanhanget, låt vara att Samuel Wyatt som han nu heter, inte har riktigt samma fäbless för att hamna i säng med en serie olika kvinnor som föregångaren Damien Scott under fordom dagar. Och så det där med att inte alltid veta om man har sin regerings fulla stöd och att de hemliga operationer som utförs kan förnekas uppifrån vid behov. Eller att terrorister och andra motståndare ofta har någon ideologisk eller psykologisk rationalisering som de får tillfälle att artikulera i förbifarten. Något som går att relatera till för att göra dem till mer än bara rena skurkar, hur hänsynslösa de än må framstå. Och… Teamet heter naturligtvis Bravo ute på fältet. Men det gäller ju inte bara i ”Strike Back”.

Och vi får som vanligt en härligt utstuderat krasch-och-pyroteknik-pumpad final med kamp mot klockan och tusentals liv i vågskålen. Mission accomplished, liksom.

© Johan Lindahl
2019-06-10

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Originaltitel: Strike Back - Season 6
Storbritannien/USA, 2019
Regi: Bill Eagles Paul Wilmshurst m fl
Skapare/show runner: Jack Lothian
Med: Warren Brown, Daniel MacPherson, Alin Sumarwata, Yasemin Kay Allen, Jamie Bamber, Alec Newman, Adrian Edmondson, Varada Sethu, Rudi Dharmalingam, Chris Obi, Victoria Smurfit, Kelly B. Jones

Genre: Action, Drama, Thriller

Relaterat: Strike Back - säsong 3 (2013) Strike Back - säsong 5 (2017)     

Dela |