Strike Back - säsong 5 (2017)

Samma koncept. Nya kamrater.

3 russin

Lysande idé eller inte alls? Efter några års uppehåll och en uppenbarlig omformatering är de tillbaka. Sektion 20 i den brittiska Försvarsmakten. De där überhemliga elitsoldaterna som åtar sig att avpollettera allsköns avarter, inte minst i form av terrorister, världen över. Inte en dag utan att vara i seriös fara. Så ska livet levas.

Det gamla gardet är i och för sig pensionerat. Sist vi mötte de (spoiler alert) två överlevarna i sektionen så hade de blivit svikna av alldeles för många samarbetspartners och överordnade och trötta på att plikten kallade. Det var en gång ett gäng vi lärde känna, även om skaran successivt decimerades och personalomsättningen var hög. Mycket hög. Nu är det en ny skvadron som ska introduceras och även den här gången får britterna sällskap av en motsträvig amerikan. Det ska vara tydligen vara en del av konceptet. Nu är frågan hur mycket den här kombinationen kommer att vinna våra hjärtan.

Terrorister - där kom det igen. Missiler på vift i Nordafrika. En ung men bitter elitsoldat får hela sitt arbetslag utplånat i ett bakhåll, men ny chans till revansch. Vad som alltid utmärkt serien är adrenalinstinn action på en nivå som få andra kan matcha. Vidare en, om man så vill, progressiv blandning av män och kvinnor i elitstyrkan och den här våldsamma världen överhuvudtaget. Det är fortfarande en av de mer pikanta detaljerna som ökar underhållningsvärdet och dynamiken mitt i alla klyschor. Den könsintegrerade elitstyrkan har inte riktigt samma jargong som i en skildring av enbart män - tänk amerikanska motsvarigheter typ ”The Unit” eller ”Six”. Vidare ett något komplicerat förhållande mellan britter och amerikaner om hur världsförbättring och hoteliminering egentligen ska bedrivas. Ständiga komplikationer, där lyckade tillslag fylls av följs av mindre lyckade och ständigt lösa trådar som måste följas upp. Men om det någon gång funnits rent logistiska trovärdighetsanspråk så har de nog kastats överbord för gott nu. De är väldigt svåra att ta kål på, de här plikttrogna grabbarna och tjejerna.

Här börjar det alltså på den afrikanska kontinenten men leder inom kort vidare upp till Centraleuropa och en grupp högerextremister, vilka uppenbarligen har något gemensamt med de jihadister (inklusive en blond brittiska som försvurit sig åt deras sak) vi mött innan dess. Det brukar vara en härva i den här serien. Hela bilden är överhuvudtaget lite mer komplex än att bara ha en självklar fiende att leta upp och oskadliggöra.

För oss som sett detta förut är det kanske inte så mycket nytt under solen. Och det kan inte riktigt mäta sig med de allra bästa säsongerna några år bakåt i tiden. En och annan överraskning väntar. Ofta av typen, vem kan man lita på egentligen? Och att paketet aldrig varit okomplicerat patriotiskt vet vi redan. Är det regeringen man kämpar för, eller det allmänna bästa och inte minst de närmaste kamraterna i stridens hetta? Den här konspiratoriska komponenten gör att man förväntar sig en del förment oväntade saker. Allt sådant kommer inte lika chockartat. Men en och annan lätt humoristisk extra ingrediens kan ändå få mig att studsa till en smula och småle mitt i allt. För här smäller det ofta. Och när tiden så tillåter smäller de på i andra avseenden. Helt enligt den seriella konstitution som stadfästes en gång i tiden.

© Johan Lindahl
2018-04-15

Foto: Liam Daniel. Credit: hbonordic.com
'Sikta mot stjärnorna' är för civila. För superspecialförbandisterna i Section 20 gäller det oftast att rikta uppmärksamheten mot närområdet.

Foto: Liam Daniel. Credit: hbonordic.com
Så här ser terroristerna ut den här säsongen. Två av dem i alla fall. Men vad exakt är de ute efter och varför?

Foto: Liam Daniel. Credit: hbonordic.com
- Är det höger- eller vänstertrafik som gäller i den här öknen?

”Strike Back” uppehåller traditionen att införliva en amerikan i den brittiska elitstyrka som i stort sett egenhändigt ser till att vanliga medborgare världen över kan sova ostört på natten.

Originaltitel: Strike Back - Season 5
Storbritannien/USA, 2017
Regi: Michael J. Bassett Brendan Maher m fl
Skapare/show runner: Andy Harries m fl
Med: Daniel MacPherson, Warren Brown, Roxanne McKee, Alin Sumarwata, Nina Sosanya, Phil Dunster, Don Hany, Katherine Kelly, Trevor Eve

Genre: Action, Thriller, TV-serie
Hemmabio: 2018-08-20
Teman: 11:e september och därefter

Relaterat: Strike Back - säsong 3 (2013)


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |