Paul, Apostle of Christ (2018)

Aningen stelt men successivt mer berörande bibeldrama

3 russin

För att undvika alla eventuella missförstånd: filmen handlar om Paulus, en apostel. Alltså en budbärare om Kristus, alltså Jesus från Nasaret. Jag menar, titeln kan ju skapa förvirring. Å andra sidan handlar det inte bara om honom som person. Underförstått, eller ganska tydligt, kretsar det om hur den tidiga kristna kyrkan mot alla odds växer fram under svåra prövningar.

Filmen utspelas när Paulus är en gammal man. Han är synligt härdad av åren som gått, men också konkret dömd till döden i ett Rom som befinner sig i kejsar Neros våld. Sammanhanget har skildrats förut, i filmer som ”Quo Vadis” från en era då bibelbaserade epos var ett vanligare inslag i Hollywoods repertoar. Staden som är centrum för det största då kända imperiet har satts i lågor, misstänkt av många som kejsarens eget påhitt, men de kristna beskylls för dådet och flera av dem sätts själva bokstavligen i brand offentligt. En skara troende lever i fruktan men vill ändå inte lämna staden rakt av utan tror sig ha en uppgift att fylla. Deras stora förebild och ledargestalt Paulus, är som framgått inlåst och väntar på sin avrättning. Till staden tar sig diskret lärjungen Lukas, för eftervärlden traditionellt angiven som författaren till ett av evangelierna i Nya testamentet och förmodligen även den bok som kallas Apostlagärningarna. Med andra ord, en av de mer betydelsefulla bidragsgivarna till denna boksamling som blivit en av världshistoriens mest lästa. Lukas är här för att på något sätt samla ihop mer av läromästarens visdomar innan det är försent och lyckas faktiskt bli insläppt i fängelsehålan, som knappast hade kommit igenom besiktningen enligt nutida skandinavisk fångvårdsstandard.

Under en serie samtal rullas Paulus egen historia upp, som en tidigare fiende till den kristna läran och dess efterföljare; sedan som en av de mest effektiva evangeliespridarna i egen rätt. Hans ord kommer även att få betydelse för hur trosfränderna agerar under de pressande omständigheterna. Ska de lämna staden? Ska de stanna kvar? Ska de rentav själva ta till våld för att freda sig mot förföljelserna? Gruppen står inför flera dilemman och den interna splittringen börjar bli ohållbar. Filmen är därför ute i flera ärenden: ge en bild av förutsättningarna för de tidiga troende, teckna ett mer personligt porträtt av en universellt bekant biblisk gestalt, men också - och kanske framförallt - berätta mer om Lukas, läkaren som själv inte är särskilt framträdande i skrifterna vars tillkomst vi nu föräras mer vetskap om. Eller åtminstone en möjlig tolkning av händelseförloppet.

Om filmen som film kan man säga att den å ena sidan har övertygelse, å andra sidan lider av en viss inneboende stelhet i startgroparna och saknar ett driv jag skulle vilja se mer av. Budskapsorienterade filmer, inte minst på kristen grund, har jag sett flera av genom åren. De rör sig från de mer genanta exemplen som ”Left Behind”-serien till kraftfulla och berörande epos som, jodå, ”Passion of the Christ”. Det här landar någonstans i mellanskiktet. Men om jag länge känner lite av en pliktskyldighet gentemot den och efterlyser mer livfullhet så blir det mer berörande efterhand. Som ett redskap för berättandet har man gjort den romerske fängelsechefen till en plågad man som söker efter något större i livet och vars syn på detsamma kanske kommer att förändras av kontakten med en av stadens mest ökända fångar och den osannolike återkommande besökaren från Grekland.

Lukas spelas av Jim Caviezel (känd som ”Passion”-Jesus i Mel Gibsons regi) medan den tvivlande romarkommendanten görs av franske Olivier Martinez, vars engelska accent lämnar en del övrigt att önska, men kompenserar med naturlig pondus och rutin. Paulus porträtteras av brittiske veteranen James Faulkner som haft en rätt robust karriär under flera år men kanske kan vara svår att placera. Det brinner bokstavligen ofta, i alla fall inledningsvis. Men filmen alstrar mer hetta när den prioriterar de personliga relationerna och fördjupar sig i frågor som hur man hanterar förföljelse och vad en personlig övertygelse egentligen innebär och kan kräva av dig.

© Johan Lindahl
2018-10-21

© 2018 Tarsus LLC. All Rights Reserved.
Slutet närmar sig för pionjären Paulus och hans kompanjon, läkaren Lukas, försöker suga ut sig de senaste visdomarna innan det är försent.

© 2018 Tarsus LLC. All Rights Reserved.
Romerske fängelsechefen anar att han har fått ansvar för en fånge med speciell status, men kan inte riktigt röna ut vad statusen består i.

Originaltitel: Paul, Apostle of Christ
USA, 2018
Regi: Andrew Hyatt
Med: Jim Caviezel, Olivier Martinez, James Faulkner, Joanne Whalley, John Lynch, Yorgos Karamihos, Antonia Campbell-Hughes, Alessandro Sperduti, Alexandra Vino, Manuel Cauchi

Genre: Drama, Historia, Religion/filosofi
Hemmabio: 2018-10-01
Teman: Romerska riket

Relaterat: Quo Vadis (1951)


Ingår i följande teman


Romerska riket





     

Dela |