Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

"Ever since I was born, I was dope."

3 russin

The Lonely Island är nästan roligare än Flight of the Conchords. Ja, jag sa det. Tonsäkerheten i genreparodierna och den komiska tajmingen är fantastisk. Jag vet, jag får humor att låta tråkigt. Förlåt.

Akiva Schaffer, Jorma Taccone och Andy Samberg är ett sådant där gäng begåvade barndomskompisar som uppnått total och välförtjänt berämmelse, bland annat via studsmattor som Jimmy Fallon och Saturday Night Live och djärva samarbeten med stjärnor som Natalie Portman och Justin Timberlake. ”Popstar”, där gänget spelar en splittrad poptrio, är inte lika rolig som deras bästa låtar och videor men blir ändå stadigt bättre fram till finalen, som rentav blir lite känslomässigt engagerande.

De tre barndomsvännerna som blev ett band har vid filmens början delats upp i solostjärnan Conner (Samberg, som helt klart är den största stjärnan även i Lonely Island) med uppbackning av lojale Owen, samt Lawrence som bittert dragit sig undan på en lantgård. När kritiker och fans dissar Conners senaste album testar han olika grepp för att återge karriären dess mojo och locka folk till spelningarna. Heta rapparen Hunter the Hungry, en mäktig ljud- och ljushjälm till Owen … Men visst vill väl ödet att de tre ska bli ett band igen?

’Stjärnspäckad’ känns som en underdrift. Småroller från Mariah Carey och Usher (för att inte tala om alla rena cameos) leder fram till en till triumfartad insats av Michael Bolton (vars inhopp på TLI-klassikern ’Jack Sparrow’ för alltid fick mig att ändra uppfattning om den ofta hånade smörsångaren).

Det är i sina bästa stunder en ”Spinal Tap” för 2010-talet, med många sköna garv, men det känns ibland också lite hastigt hopkokat, med marginellt lustiga repliker. Om man håller förväntningarna på en lagom nivå är det dock klart underhållande.

Kort om musiken

Det fins förstås ett helt album. Det spelas inte lika flitigt av mig som ’Incredibad’ och ’Turtleneck & Chain’ men har sina ljuspunkter.

Bin Laden-låten är djärvt TLI-obekväm och på sitt sätt ’rolig’ men kan inte mäta sig med odödliga klassiker som ’Threw it on the ground’ eller ’I’m on a Boat’. ’Equal rights’, HBTQ-stödlåten där Conner är väldigt noga med att poängtera att han själv är super-straight, är kul men inte lika rolig som ’No Homo’. Ja, ni fattar poängen. Deras ouevre av välproducerad, ironisk tramsmusik är makalös och svår att toppa så här ’sent’ i karriären.

Men filmen och skivan har i alla fall en värdig slutlåt: ’Incredible Thoughts’

© Anders Lindahl
2018-06-02Originaltitel: Popstar: Never Stop Never Stopping
USA, 2016
Regi: Akiva Schaffer Jorma Taccone
Med: Andy Samberg, Jorma Taccone, Akiva Schaffer, Sarah Silverman, Tim Meadows, Maya Rudolph, Joan Cusack

Genre: Komedi, Musikfilm

Relaterat: Spinal Tap (1984)     

Dela |