Keanu (2016)

För dig som gillar kattungar, Dope, Dum och dummare och Date Night

3 russin

Två töntiga polare hamnar på djupt vatten i jakt på en gullig kattunge som både iskalla mördare och snällt folk blir lika förtjusta i, och ger olika namn. Filmen är inte lika egensinnig som premissen antyder, men den är rolig ändå.

Clarence är en nervöst snabbpratande snällis som glatt vinkar farväl till frun och dottern och ser fram emot en helg av harmlösa aktiviteter. Hans likaledes stillsamma kusin Rell har samtidigt fått sitt nykrossade hjärta läkt av en kattunge som dykt upp från ingenstans (vi som sett filmens prolog vet dock att den just överlevt en blodig shootout i undre världen).

Hastigt och lustigt hamnar dock kattungen åter i brottets värld, när en hård gangster som brutit sig in i fel hus (nämligen Rells) väljer att behålla det rara lilla krypet. Och nu är helgens mål tydligt: att få ’Keanu’ tillbaka. När vännerna väl bestämmer sig för att spela gangstas i en spontant uppkommen plan så anammar de sina roller med bravur (och genrens obligatoriska slip-ups). Helt i trots mot sina tidigare bedyranden att det inte är normalt att prata så droppar snart Clarence n-bomber till höger och vänster och kommer givetvis snart hantera skjutvapen. Det blir en heltokig helg av knarklangning, festande och ond bråd död, med ett anmärkningsvärt inhopp av Anna Faris. Givetvis uppstår förbrödring med element från samhällets skuggsida, här ofta centrerat kring musik av George Michael.

Och det är rätt kul i all sin ojämna tramsighet, ofta krystat och löjligt men lika ofta charmigt och högst mänskligt. Jordan Peele (nu kändast som regissör till ”Get Out”) och Keegan-Michael Key (känd från diverse komediserier och som Obamas ”anger translator”) har komisk timing och behärskar överspelets svåra konst. På Comedy Central är de för övrigt etablerade som komisk duo under namnet ”Key & Peele” i regi av samme Peter Atencio som ligger bakom den här filmen. Vilken i mångt och mycket känns väldigt bekant för vänner av Seth Rogen och hans lustiga gelikar, men när såg du en unik komedi senast? Likt slasher-filmen följer den här en etablerad mall som visat sig framgångsrik. Man kan cyniskt avfärda eller garva. Jag väljer det senare.

© Anders Lindahl
2018-05-19Originaltitel: Keanu
USA, 2016
Regi: Peter Atencio
Med: Jordan Peele, Keegan-Michael Key, Tiffany Haddish, Method Man

Genre: Action, Komedi

Relaterat: Dope (2015) Get Out (2017)     

Dela |