The Bad Batch (2016)

Egensinnig tolkning av postapokalyptiska teman

3 russin

Det är en hård värld, där alla måste vara "rätt". De misslyckade får ett nummer intatuerat vid örat och skickas ut i öknen. Som Arlen (Suki Waterhouse), en tjej vars brister inte riktigt framgår. Så särskilt mycket om världen i allmänhet får vi inte veta.

Någonstans därute kör någon ifatt henne med en golfbil och tar med henne till ett samhälle präglat av kannibalism och muskelbyggande. Strax saknar hon en arm och ett ben och är väl bara fortfarande vid liv för att hon ska hålla sig färsk till nästa amputering. Med stor viljestyrka och en dos äckel flyr hon, men oddsen att överleva i öknen rullande på en skateboard över den spruckna, solstekta marken är knappast lysande. Turligt nog kommer en vandrare hennes väg.

I staden Comfort verkar det inledningsvis vara mycket bättre. De har rave och ecstasy och äter inte människor. När hon under en utflykt därifrån träffar på en mamma och ett barn från "Bridge-staden", varifrån hon knappast har glada minnen, tar hon hämnd. Faktum är dock att hon ser mer chockad ut över sitt dåd än barnet, som hon beslutar sig för att ta med hem. Pappan (Jason Momoa), som inte bara är kannibal utan också en duktig illustratör, söker efter barnet och hittar Arlen i ett snyggt skildrat drogrus.

Hur ska det gå …? Och bryr man sig rentav?

Relativa nykomlingen Ana Lily Amirpour har gjort en udda, Netflix-producerad variant på koncepten från ”Flykten från New York” och diverse postapokalyptish-filmer med öknen som skådeplats. Själv beskriver hon den som "Road Warrior meets Pretty in Pink with a dope soundtrack." Angående det sistnämnda; musiken från blandade årtionden skapar verkligen en säregen stämning.

Hon drar sig inte för det frånstötande men frossar egentligen inte i våld. Jim Carrey som nästan oigenkännlig ökenvandrare och Keanu Reeves i 70-talsmustasch som ledaren för Comfort adderar lika mysko som kreddig stjärnglans. Ett tragikomiskt slut med ungefär samma provocerande charm som det i "A boy and his dog" adderar tittarrespekt.

En annorlunda film!

© Anders Lindahl
2018-03-23

© Netflix

Originaltitel: The Bad Batch
USA, 2016
Regi: Ana Lily Amirpour
Med: Suki Waterhouse, Jason Momoa, Giovanni Ribisi, Keanu Reeves

Genre: Action
Teman: Kannibalism Laglös värld efter katastrof Undergångsveckan 2018

Relaterat: A Boy and His Dog (1975)


Ingår i följande teman


Kannibalism

Laglös värld efter katastrof

Undergångsveckan 2018

     

Dela |