Dumma mej 3 (2017)

Gru på nya äventyr

3 russin

Illuminations något osannolika framgångsrecept med den före detta misantropiske geniskurken Gru, hans gula små kumpaner kallade minioner och hans söta små fosterbarn har alltså blivit en trilogi - en kvartett om man räknar in filmen om de nämnda minionerna. Just den sistnämnda var kanske inte riktigt det filmårets höjdpunkt: det blir roligare när Gru och småflickorna får vara med.

Liksom i de förra filmerna tar de randomhumorn från Dreamworks och går ännu ett steg längre bort från det narrativt rimliga. Allt för ett garv, liksom. Men filmerna har också något slags sympatifaktor som inte känns helt fejk och mer fingertoppskänsla än totala trivialiteter som "Husdjurens hemliga liv" och "Babybossen".

Handlingen då? Jo, det börjar med före detta barnskådespelaren Balthazar Bratt som blivit superskurk och fastnat i 80-talet. Det är en pigg, rolig och oerhört nostalgität start (som förstås bara känns vid årtiondets glammigaste sidor). Forna superskurken Gru som gått legit och tillsammans med hustrun Lucy numera arbetar för ASL (Antiskurkligan) misslyckas med att fånga nämnde Bratt och hamnar på onåd. Eller:

- Fick erbjudande om att inte jobba för ASL något mera.

Minionerna propagerar under denna kris en masse för ett återgående till skurklivet. Grus okända tvillingbror Dru kontaktar honom samtidigt i denna mörka stund och bjuder in honom till sitt grisbelamrade gods i någon karikatyrisk del av Europa. Där får Gru veta att han har superskurkeriet i blodet och vore en perfekt bovmentor för brorsan, som inte riktigt lyckats leva ner till sin potential. Gru är skeptisk men kommer på en win-win-lösning. Lucy försöker bli en modersfigur för de fortfarande roliga och rara flickorna. Agnes ser chansen att träffa en "livsan levande" enhörning. Grus försök att sänka hennes förväntningar faller på döva öron på det mest rörande vis.

Det är infallsrikt på det stora hela, med ett högt tempo och en klart acceptabel garvfaktor. Klippen från serien om Onda Bratt är roliga. Det är gott om slapstick i den roligare skolan, som när tvillingarna ska göra inbrott i sina superdräkter. Det mynnar förstås ut i en synnerligen dramatisk och uppskruvad final, som genren kräver - eller åtminstone starkt insisterar på.

Här finns också en del rätt unkna skämt. Kvinnliga chefen som verkar snygg tills man ser ansiktet hör till just 80-talet. När äldsta flickan råkar bli förlovad med en pojke från trakten är det inte heller den fräschaste sortens kulturkrockshumor.

Men mestadels är filmen rätt och slätt rätt så kul. Och innehåller repliken:

- Livet gör sådär ibland. Man hoppas på en enhörning och får en get.

© Anders Lindahl
2017-11-19
Got minions? Check.

Originaltitel: Despicable Me 3
USA, 2017
Regi: Pierre Coffin Kyle Balda

Genre: Animation, Komedi
Hemmabio: 2017-11-13

Relaterat: Dumma mej (2010) Minioner (2015)     

Dela |