Dumma mej (2010)

Superskurk skaffar småbarn, skiftar självbild

4 russin

Det är inte lätt att vara superskurk. Det räcker ju knappast med att råna en bank eller stjäla juveler. Det är sådant vanliga skurkar sysslar med. Superskurkar snor uppseendeväckande saker på uppseendeväckande sätt. Även när man tagit Frihetsgudinnan och Eiffeltornet, eller åtminstone kopiorna i Las Vegas, gäller det att hålla sig på tårna så man inte blir omsprungen.

Konkurrensen är stenhård, vilket "vår" ärkeskurk Gru (Steve Carell) får erfara på nära hand. Hans nemesis, Bill Gates-lookaliken Vector (Jason Segel från "How I met your mother"), stjäl nämligen en pyramid från Giza och gömmer den i sin trädgård. Det krävs stordåd för att slå sådant, men stordåd är också vad Gru siktar in sig på: nämligen att stjäla månen med hjälp av en krympstrålpistol. Enkelt blir det dock inte, med både Vector och den elaka banken i hälarna. Dessutom får Gru bekymmer med sin superskurk-persona när han möter tre kaksäljande, föräldralösa småtjejer och motvilligt tycke uppstår.

"Dumma mej" kommer inte från något av de bolag vi är vana vid att få kvalitetsanimation från (läs Pixar eller Dreamworks) och regissörerna Pierre Coffin och Chris Renaud gör här sin animerade långfilmsdebut. Inget att detta märks av i slutresultatet. Filmen är riktigt välgjord, med gott om underhållande detaljer, sköna karaktärer och ett bra tempo.

Filmen riktar sig främst till den yngre delen av publiken, men innehåller också en del vuxnare referenser (som att "Bank of Evil" som lånar ut pengar till superskurkar tidigare hette "Lehman Brothers" till exempel). Emellanåt känns försöken att göra Gru:s gula undersåtar till lönsamma merchandiseartiklar i framtiden lite väl ansträngda, men i stora drag funkar mixen mellan att föra historien framåt och att hänfalla åt tillfällig slapstick bra.

Jag vet inte om "Dumma mej" triggade den barnsligare eller den vuxnare delen av mig, men jag skrattade hursomhelst gott vid flera tillfällen när jag såg den och det är ett gott nog betyg. En klar fyra blir det i betyg.

© Andreas Hallgren
2010-12-27

Originaltitel: Despicable Me
USA, 2010
Regi: Pierre Coffin Chris Renaud
Med: Steve Carell, Jason Segel, Russell Brand, Julie Andrews, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Elsie Fisher m.fl.

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2010-10-01     

Dela |