Skönheten och odjuret (2017)

Skönhet träffar odjur. Du kommer aldrig tro vad som händer sedan ...

3 russin

Disneys live action-trend fortsätter i en braskande romantisk och ståtlig remake på filmen som pånyttfödde företaget.

I rollen som odjuret ser vi Dan Stevens, med en look lite mer diabolisk än originalets. Som diverse förtrollade husgeråd och möbler hör (och slutligen ser) vi högvilt som Ian McKellen, Emma Thompson, Stanley Tucci och Ewan McGregor. Skönhetens far får i Kevin Klines fina gestaltning lite mer värdighet och bakgrund den här gången. Den arrogante Gaston görs av Luke Evans medan Josh Gad kan stoltsera med titeln Disneys första gaykille (men man får vara lite uppmärksam för att se slutbeviset). Den lismande Gaston-groupien LeFou är för övrigt lite mer kluven som karaktär den här gången, och visar både en och två gånger tvekan inför hans hemska planer. Men är med på noterna nästan in i det sista. Det är nästan så att man vill dra paralleller till dagens republikaners attityd till Donald Trump ...

Självständigt tänkande tjejer har ju Disney haft kläm på ett tag nu, och Belle är i allt väsentligt samma karaktär som i den tecknade filmen, en skön och skönsjungande bokmal. Emma Watson gör rollen hon föddes att spela, och lyckas till och med spela vissa sångrader som repliker (favoriten: "... and a little alarming").

Om du letar efter djärvare normkritik eller tydliga uppsäkringar mot raljerande hänvisningar till (eller ett djupare psykologiskt utforskande av) Stockholmssyndromet så lär du bli besviken. Men egentligen har historien allt den behöver redan från början. Hon är modig, hon gör egna val, kärlek uppstår kring gemensamma intressen som böcker och snöbollskrig. Vad gäller själva odjuret så smyger de faktiskt in en pytteliten bakgrundshistoria för att förklara vissa av hans sämre sidor. Och antingen han innerst inne alltid har varit god eller lärt sig en viktig läxa av sin långa förvandling så visar han sig till slut vara värd att älska.

Bill Condons version är en välsjungen och välfotad saga som aldrig tappar masken, blinkar mot tittaren eller ironiserar. Tilläggen berikar mestadels filmen, både scener och sånger, och till och med nioåriga sonen tvingas medge att det är bättre än väntat.

© Anders Lindahl
2017-08-13

© Disney

© Disney

Originaltitel: Beauty and the Beast
USA / Storbritannien, 2017
Regi: Bill Condon
Med: Emma Watsson, Dan Stevens, Luke Evans, Ian McKellen, Ewan McGregor, Emma Thompson, Kevin Kline, Josh Gad

Genre: Animation, Barnfilm, Fantasy, Romantik
Hemmabio: 2017-07-31

Relaterat: Skönheten och Odjuret (1991)     

Dela |