Skönheten och Odjuret (1991)

Skönheten finns inuti, enna

4 russin

Om man skulle skapa en film som sammanfattar allt man förknippar med Disney så skulle den se ut precis såhär. Baserad på en saga, med ett förklarande intro i annat estetiskt stuk än resten av filmen. Folk presenteras och uttrycker sig i sång. Myllrande folk i elegant koreografi. En drömmare till huvudperson som lever förr i tiden. Ja, ni fattar poängen.

Platsen är Frankrike. Tiden är... förr i gamla mysiga förr-i-tiden. Snygga Belle går jämt med näsan i en bok, drömmer sig bort från det loja livet i den lilla byn och har pipa nog att förvandla sina önskemål till skönsång. Bokmalarnas drömtjej, men inte bara deras. Det stiliga och superytliga praktexemplaret Gaston ("I use antlers in all of my decorating!") har valt ut henne, givetvis på basis av hennes snygghet allenast. Det där med att hon kan tänka själv går säkert att råda bot på.

Men långt borta i slottet bor en prins som blivit ett odjur. En gång var han som Gaston (men prins, därtill!) och fick lära sig en dyrköpt läxa om att skönhet finns inuti. En kvinna måste nu lära sig älska honom trots han monstrositet innan det sista bladet faller från en förtrollad ros, annars kommer förbannelsen permanentas. Det kunde väl ha varit värre i och för sig; han må vara monstruös men kan fortfarande prata begripligt och verkar ha hälsan.

Ska han träffa Belle och lyckas vinna hennes kärlek innan det är försent? Äh... kanske det, ja. Men innan dess ska vi stifta bekantskap med prinsens slott och dess förtrollade invånare, däribland en klocka, en ljusstake, en tekanna och en gullig liten sprucken tekopp. De känner igen en sista chans när de ser den och gör sitt bästa för att få ihop Belle med den genom de förtrollade åren alltmer förbittrade prinsen. De tänker inte på sin chefs väl allenast - de hoppas få bli människor igen allihop, förstås, och visst kan man förstå att de är lite trötta på att delbetala priset för prinsens synder.

Den sista chansen anländer till slottet efter att hennes småknasige uppfinnare till far förirrat sig till helt fel slott och blivit gisslan. Med ultrakort betänketid, mot fars välgrundade protester, tar hon hans plats som fånge i slottet - även efter att det barska och osympatiska Odjuret ställt sig i ljuset så att hon kunnat se exakt hur otäck han är. Modig tjej, Belle. Om hon inte har en svaghet för odjur...

Odjuret, som inledningsvis mest ryter och skäller sina arga repliker, avslöjar ganska snart mänskligare sidor - först i minspel och sedan i handling. Men humöret har han ingen vidare kontroll på. Inledningen på Belles vistelse hör till filmens roligare partier där Odjuret, ivrigt förmanad och påhejad av sina förtrollade hjälpredor, med begränsad framgång försöker hålla ilskan i styr och charma den moststräviga skönheten. Matchmakingen blir kort och gott inte helt enkel. Dessutom är det ju så att om enkla bönder får nys om ett monster i sin närhet så är facklorna och eldgafflarna nära till hands.

Oscarnominering för Bästa Film blev det, och inget snack om att den är välgjord. CGI-scenen i balsalen var, likt datoreffekterna i "Aladdin", häftig på sin tid. När man ser filmen nu uppskattar man förstås det cellanimerade desto mer. Och det är något väldigt svåremotståndligt med Disney-tecknat när de vräker på med allt de har. Snygga bildlösningar, omsorgsfullt komponerade och arrangerade musikalnummer elegant sammanbyggda med bilderna. Klassiskt, mysigt historieberättande. Ska jag titta på en musikal så är det väl helst "Moulin Rouge" eller något i den här stilen det får bli.

"Skönheten och odjuret" är skickligt berättad om än inte fullt lika pigg och underhållande som efterföljande "Aladdin". Det finns ett par scener som man gott kunde ha kapat (som när monstret ska försöka äta civiliserat och plötsligt verkar vara en gorilla). Slapsticken går gärna ut på att någon (allra helst Gastons hjälpreda) får en smäll i huvudet och ögonen går ihop på det där stolliga viset medans den stackarn segnar ner på det där skojiga viset...

Men presentationen av slottet och dess märkliga invånare under en stormig natt är desto bättre. Och relationen mellan odjur och brud byggs upp ganska fint, utan att skönheten får nöja sig med att vara ett förskrämt våp. Alan Menkens musik är full av riktigt läckra, stämningsfulla partier och visst finns det en hel del skön humor. Filmen har det där gammalmodiga och överdrivna inslaget av ödets stenhårda rättvisa som ofta återfinns hos Disney och som jag oftast tycker känns malplacerat i en barnfilm, men det är svårt att invända mot hyllningarna. Det är verkligen en riktig, redig filmsaga.


FOTNOT
"Be our guest"-numret föll offer för ett av de bästa sångnumren i "The Simpsons", när Mr Burns skryter med sin animaliskt baserade garderob:

"See my vest, see my vest,
made from real gorilla chest
See my sweater
nothing better
than authentic Irish setter"

etc...

© Anders Lindahl
2010-10-18


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

De har inte sparat på krutet när de producerat Blu-rayutgåvan, vars 'Diamond Edition' på etablerat Disney-manér även inkluderar DVD-versionen. På första skivan finns filmen, filmen plus en tidig förhands-variant som visas parallellt i PiP, en längre version av filmen, val för kommentarsspår eller sing-along-läge och några kortdokumentärer - med bland annat Alan Menken. Den muntra ljusstaken Lumière presenterar menyvalen på ett ganska fyndigt vis.

Hur "Fast Play" funkar är inte helt uppenbart eller ens lätt att sammanfatta, men man kan bland annat använda valet för att bläddra igenom extramaterialet och välja vad man vill se.

På skiva två ligger "Beyond Beauty", en huvudsakligen högupplöst historia med möjlighet till stickspår in i fördjupningar mitt i dokumentären, komplett med ett särskilt gränssnitt för att hålla reda på extramaterialets extramaterial, så att säga. Exempel: i bild dyker det upp info om att du just kan få veta mer om Ämne A. Klicka för att hoppa till detta ämne och sedan återgå till huvuddokumentären. Själv har jag en tendens att inte använda sådana här möjligheter, men säkert roar det en del. Det gamla DVD-extramaterialet finns också här.

Och så har vi förstås en disc med DVD-versionen också.
© Disney

© Disney

© Disney

Originaltitel: Beauty and the Beast
USA, 1991
Regi: Gary Trousdale Kirk Wise
Med: Eng. röster: Paige O'Hara, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, Angela Lansbury, m.fl.

Genre: Animation, Barnfilm, Musikal
Svensk biopremiär: 1992-11-20
Hemmabio: 2010-10-20
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |