Kong: Skull Island (2017)

Stor apa, röjig film

4 russin

Reboots, remakes, repriser; beprövade koncept har aldrig haft det bättre. I fallet King Kong finns det dock en lång tradition av nyversioner, allt sedan originalet från 1933. Den förra, i regi av Peter Jackson, var kanske för lång och nästan för läskig men lyckades både med spänningen och sympatin för jätteapan. Nu är det dags igen. Eller ja, ungefär i alla fall. Den klassiska handlingen med regissören som beger sig till ön för att göra en film har bytts ut mot en expedition med militärer och forskare.

Det är en snygg och slående start med två stridspiloter från varsin sida som 1944 fallskärmslandar på en ö och märker att det finns andra faror än varandra där (språkvetare blänger skeptiskt på meningen men läser motvilligt vidare). Trettio år senare hittar två amerikanska forskare (John Goodman och Corey Hawkins, från bland annat "Straight Outta Compton") en mytomspunnen ö i Stilla Havet med hjälp av satellitbilder. Samma ö. Skull Island. De tjatar till sig resurser för en snabb expedition med argumentet "ni vill väl inte att ryssarna ska komma dit först?". Soldater som gjorts tillgängliga av Vietnam-krigets slut och en stentuff britt (Hiddleston) ska stå för transport och säkerhet, medan en kvinnlig fotograf får äran att föreviga det hela. Det är tydligt och snyggt presenterat, med kärv äventyrskänsla och en dos humor.

Creature feature i urblekta 70-talsfärger med 2010-talseffekter vidtar och jag tänker inte göra någon hemlighet av att jag gillar det. Men finns det ingen annan 70-talsmusik än Creedence och de andra rockhjältarna att plocka fram för att fånga tidsandan på film? Genesis, anyone? Kanske för avancerat, men rätt gjort hade det kunnat bli väldigt stämningsfullt. Anyway ...

När de flugit genom öns skyddande oväder, bombat lite för att utföra "geologiska undersökningar" i samma anda som en ung Jacques Cousteau och hunnit konstatera att stället är fint smäller det plötsligt och chockartat. En apa hög som en skyskrapa anfaller utan pardon och slår helikoptrarna ur luften som om de var trollsländor. Det är mer eller mindre en massaker som skildras, på smittande kaotiskt vis. En handfull skingrade överlevare försöker sedan ... fortsätta överleva. På en plats där Kong är långt ifrån det enda ovanliga djuret. Den enorma vattenbuffeln är bara början, men en fin sådan. Spindeln är mindre fin. För att inte tala om jätteödlorna.

Med John C. Reilly i helskägg kommer lite humor och förklaringar, åtminstone för en av de utspridda grupperna. Infödingarna som han lever bland försöker inte offra någon av dem, och har tydligen en fin civilisation på gång, men Kong är en hjälte för dem. Samuel L. Jackson som sammanbiten militär har dock inte fått memot och vill hämnas alla sina döda soldater. Vem ska lyckas med vad?

Brie Larson (från "Room", med mycket mera) är knappast en scream queen, men vinner apans respekt i en vink till originalstoryn. Här bygger över huvud taget den relativt okände Jordan Vogt-Roberts och manusteamet en ny myt med bekanta inslag, och de går förstås all in med kreaturen. Det är kraftfullt och filmiskt och en rejäl tripp. För dig som tyckte att "Jurassic World" var lite för polerad men gillar konceptet flyende människor och gigantiska varelser på en ö och vill ha dina filmer relativt nyproducerade.

- Jag tror att fotografinnan, eller hur man säger, kommer överleva.

Tippade sonen filmvant. Huruvida han fick rätt förtäljer inte denna recension, men jag kan avslöja att filmen har en oväntad och ganska rar epilog. Plus samurajsvärd vs små flygödlor, en kongkyrkogård och mycket annat som håller intresset uppe. Jag gillar det här våldsamma djungeläventyret rejält, kort och gott. Det är enkelt och bekant, trots avstegen från den klassiska historien, men det har pondus och stämning. Med viss tvekan en fyra.


Fotnot:
Toby Kebbell har dubbla roller; dels militärhårding, dels Kong själv, givetvis via motion capture.

© Anders Lindahl
2017-07-27


Tack till Warner Bros Entertainment för recensionsexemplar


Originaltitel: Kong: Skull Island
USA, 2017
Regi: Jordan Vogt-Roberts
Med: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, Toby Kebbell, John C Reilly, John Goodman m fl

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2017-03-10
Hemmabio: 2017-07-24
Teman: Djur som bråkar

Relaterat: King Kong (2005) King Kong (1933)


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |