Into the Badlands - säsong 2 (2017)

Mer av samma och några nya ingredienser

4 russin

Jag gillar vad AMC har gjort här, något som inte konkurrerar med flaggskeppet "The Walking Dead" så mycket som kompletterar det. Där TWD är realistisk, så länge som man kan acceptera förekomsten av zombies, är "Badlands" eskapism, nästan fantasy. Med stil, ibland elegans, och högklassiga martial arts. Där TWD kan lägga ett helt avsnitt på att bygga upp inför någonting längre fram skulle inget avsnitt av Badlands vara komplett utan minst en snyggt iscensatt kamp. Det är underhållning, rätt och slätt, och jag gillar det.

Jag gillar den bistra, humorlösa och synnerligen slåsskunnige Sunny - spelad med pondus och stridskunskap av medproducerande Daniel Wu. Jag gillar maktspelen i baronernas värld och sydstatsstuket. Jag gillar flirtandet med asiatiska kampsportsfilmer i kombination med grym postapokalyps och oförblommerad verklighetsflykt. I andra säsongen lägger de till lite mer Mad Max-faktor i sin målmedvetna jakt på epitetet perfekt eskapism. Och inte mig emot.

Efter förra säsongens försök till flykt och ett nytt liv med Veil och det kommande barnet har dödsmaskinen Sunny (Wu) istället hamnat i gruvorna ute i den laglösa dystra vildmarken. En rundlagd och pratglad men knappast handfallen medfånge vid namn Baije (Nick Frost, från "Shaun of the Dead") ser till att på lite krokiga stigar bli hans allierade.

M. K. (kanske det lamaste namnet på en karaktär någonsin) har hamnat hos kampsportgenrens klassiska kloka munkar, där han ska lära sig att bemästra sin gåva. Eller förbannelse, som han väl snarare kallar den. Det där med att han kan få helsvarta ögon och gå bärsärk, hur som helst, något han en gång trodde sig vara ensam om. Det här partiet är väl det som intresserar mig minst, särskilt som Aramis Knight alltför ofta spelar med framtoningen 'tjurig småunge'.

Quinn (Tsokas), den nyss mäktigaste baronen som förlorat makten till sin halvpatetiske son Ryder, bidar sin tid med en handfull lojala krigare i en övergiven tunnelbanestation. Med sig har han också Sunnys käresta Veil – som han behandlar med djupaste av respekt, och kanske återhållen åtrå. Nåde den som kastar trängtande blickar på henne. I henne ser han räddningen undan den säkra död som diagnostiserades i första säsongen, men han verkar också vörda både henne och Sunnys nyfödda son.

Manfallet är synnerligen högt, inte minst när Änkan röjer som värst, nu i den självvalda rollen som de nedtrampades försvarare. Här avpolletteras hejdukar snyggt och utan omtanke om deras nära och kära från manusförfattarnas sida. Vid sin sida har hon nu den rullstolsburne men knappast ofarlige Waldo, (den vitale Stephen Lang, som nyligen prövade på skräckgenren i "Don't Breathe").

Sunny å sin sida gör sitt bästa för att inte döda mer men vad vore "Into the Badlands" utan en hop spektakulära fajter med Daniel Wu i centrum. Medan dramatiska omvälvningar sker i baronernas värld kämpar han envetet för att ta sig tillbaka dit från titelns badlands. Baije visar nya sidor och går från sidekick till något mer karaktärsliknande. Frost är för övrigt riktigt bra i rollen.

Det är ännu mörkare och tyngre den här vändan om jag inte misstar mig. Ett riktigt skräckavsnitt uppstår när Sunny har drabbats av The hand of five poisons och tillbringar lejonparten av avsnittet i en hallucination där japanrysare möter "The Witch". Lojaliteter och allianser skiftar längs slutsträckan och det är uppenbart att alla har sina egna mål som överskuggar allt annat. Men de har alltså mål, vilket man inte kan säga om karaktärerna i alla serier.

En final som tjusigt går från höst till vinter med mäktiga duster, klassisk tragik, några logiska frågetecken och en snygg och fascinerande epilog rundar av denna vända. Jag hoppas på en fortsättning.

© Anders Lindahl
2017-06-03

© AMC | Källa: C More
Sunny röjer (Daniel Wu)

© AMC | Källa: C More
Änkan röjer (Emelie Beecham)

© AMC | Källa: C More
Baije i begrepp att röja (Nick Frost)


M. K. röjer (Aramis Knight)

Originaltitel: Into the Badlands - Season 2
USA, 2017
Skapare/show runner: Alfred Gough Miles Millar
Med: Daniel Wu, Marton Csokas, Aramis Knight, Emily Beecham, Stephen Lang, Nick Frost, Ally Ioannides, Oliver Stark

Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Teman: Laglös värld efter katastrof

Relaterat: Into the Badlands - säsong 1 (2015)


Ingår i följande teman


Laglös värld efter katastrof

     

Dela |