Before the Flood (2016)
Rädda jorden!
Det är nu tio år sedan Al Gores "En obekväm sanning" kändes som den där sista lilla skjutsen mänskligheten behövde för att ta klimathotet på allvar. Skickligt upplagd, allvarlig och samtidigt inspirerande som den var öppnade den många ögon. Men inte många nog, kan man väl sammanfatta det. I alla fall inte hos dem med makt att förändra. Alla vet om det – ett långt och överraskande sobert segment av OS-invigningen i Brasilien i somras ägnades till exempel åt frågan mitt i det kitschglada – men att prioritera problemet över de som känns mer konkreta, mer "här och nu", är fortfarande mer än många ledare mäktar med. Och hur lätt är det att prata om detta i USA, där inflytelserika Fox News och mäktiga politiker fortfarande ironiserar över "bluff och båg" och där exempelvis Den Förfärlige Trump avfärdar det som en kinesisk list?
Så äntligen Oscar-ägande Leonardo DiCaprio, tillika verksam för FN inom just klimatfrågan, tvingar upp våra ögon igen i en ny film. Där han för övrigt tidigt avslöjar sin egen pessimism i ämnet. Man kan lita på att han respekterar tittaren nog för att vara ärlig, men också på att han är envetet inställd på att göra vad han kan.
Det är en informationstät och ambitiös film som ger en helhetsbild av läget, med smärtsamt tydliga förklaringar och en spännande balansgång mellan uppgivenhet och hopp. Musiken av radarparet Trent Reznor och Atticus Ross är just sådär "Social Network"-laddad som man hoppats på, så att intagandet av information får en starkare touch av dramathriller än skolsal. I en konstnärlig touch inleds och avslutas filmen (nästan) med Hieronymos Boschs berömda triptyk 'Lustarnas trädgård', som DiCaprio tydligen växte upp med.
Leo flackar jorden runt och pratar med människor. Boende i områden som drabbas, från Arktis till Florida och Kiribati. Experter som berättar nedslående och frustrerande fakta om hur allt vi gör samverkar mot jorden. Vi bjuds på förskräckande och fascinerande inblickar i de nyare och ännu mer destruktiva sätt att utvinna fossila bränslen vi har blivit "tvungna" till, blandat med klipp från inspelningen av "The Revenant" som känns riktigt relevanta i sammanhanget.
Det handlar förstås också om skälen till varför det är så svårt att mobilisera en reaktion, och dessa skäl har ansikten. Företagare och politiker som köper respektive låter sig köpas. Varje republikan av rang verkar ha ekonomiska band till den fossila lobbyn. De pengar som läggs på att så tvivel kan vara nog för att förstöra en hel jord.
Att det i Kina däremot talas det tydligt om klimathotet i media är en av de intressanta saker som nämns. Liksom att det redan på 50-talet fanns både en gryende vetskap om problemet och solceller som ett tänkbart alternativ i USA. Man erbjuds hopp om nämnda Kina men oro angående Indien, där behovet av el och stor tillgång till kol är en bekymmersam kombination. Samtidigt hålls knappast USA oskyldiga. Livsstilsfrågan blir föremål för en intressant diskussion mellan DiCaprio och en beslutsam indisk miljöaktivist vid namn Sunita Narain. Hennes tystnad när Leo uttrycker skepsis över amerikanernas vilja att ändra sina konsumtionsvanor säger tonvis.
Kändisarna som Leo pratar med inkluderar visonären Elon Musk, John Kerry, vår egen forskarcelebritet Johan Rockström och inte minst Barack Obama, med vilken han har ett intressant och skrämmande samtal. Till och med påven är med, på rätt sida i frågan och allt. Men allra starkast intryck gör den dödligt sjuke men optimistiske och glasklare före detta astronauten Piers Sellers.
Indignationen återuppväcks. Tänkbara lösningar, både på personligt och storpolitiskt plan, presenteras. Uppdraget utfört. Vad händer sedan? Vad gör man?
För egen del tipsar jag om den här filmen och funderar på att äta mindre nötkött.
Hur ser man den då?
Planen är att så många som möjligt ska kunna se filmen. Den finns sålunda i skrivande stund tillgänglig gratis via ett stort antal källor:
https://www.beforetheflood.com/screenings© Anders Lindahl2016-11-02