Goosebumps (2015)

Fright Night möter ... allt

3 russin

Flytten till småstaden Madison kunde ha börjat bättre för Zach, en sarkastisk men godhjärtad Freddy Prinze-lookalike i highschoolåldern. Nye grannen är sur och inpräntar från start att Zach ska hålla sig borta från hans dotter. Änkemamman, som flyttat dem dit för ett jobb som vicerektor på den skola där Zach ska gå, skämtar om "twerking" redan i sitt första tal till skolan, till ekande tystnad.

Men filmen börjar bra. Roliga poliser, rolig töntsidekick, rolig moster. Tempot är högt men tonen chill. Och så finns det ett övergivet, halvklart nöjesfält ute i skogen.

Det baseras på R. L. Stines omåttligt populära kortrysare för yngre läsare (som även blev tv-serie på 90-talet). Filmen kan, om jag inte är helt ute och cyklar, beskrivas som ett potpurri av dessa där författaren själv har en viktig roll.

Grundkonceptet är inte direkt briljant. Berättelsernas monster rymmer, tack vara Zachs missriktade hjälteiver, ur låsta böcker och skapar oreda och värre. Ledda av en elak buktalardocka som också är författarens mörka sida vill de ta över stan och förgöra sin skapare (Jack Black, i föga subtilt men inte jätteroligt läge) så att han aldrig mer kan låsa in dem igen. Dottern har för övrigt sin egen hemlighet, som hon inte ens själv känner till.

Det är lite krystat och klyschigt på samma gång. Effekterna är mer lekfulla än särskilt övertygande (kanske avsiktligt). Gott om metaskämt, bland annat om om Stephen King som ju skrivit en hel del meta själv - då med betydligt högre ambition och raffinemang. Det här med att bara mischmascha ihop klassiska grejer och motivera det med metavinkar är väl egentligen berättarsportens slöfocksgren. Det blir sällan sådär häpnadsväckande finurligt som författaren verkar tro. Här är det utförandet snarare än idéerna som charmar, särskilt i början som sagt.

Trots levande döda och gigantiska insekter är det egentligen inte särskilt läskigt. Det passar ganska bra för en ålderskategori som inte sett alla idéerna förut och kan uppskatta även det övermåttan bekanta. QED: åttaåringen hemma placerade den snabbt på tio-i-topplistan över de bästa filmer han sett, dock ej högre än "Jurassic World".

För egen del vill jag inte gnälla för mycket. Jag skrattade för mycket åt "Pixels" för att inte ge den en trea (så lyder lagen). Lite samma sak inträffade här, men den här gången skäms jag inte lika mycket för det.

© Anders Lindahl
2016-05-30

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc
- Det läskiga i böckerna blir verkligt! Har ni hört något så tokigt!?

- Ja, många gång ...

- Shut up...

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc

© 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc

Originaltitel: Goosebumps
USA, 2015
Regi: Rob Letterman
Med: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Ryan Lee

Genre: Äventyr, Barnfilm, Komedi, Skräck
Hemmabio: 2016-05-23     

Dela |