Pixels (2015)

Pixligt

3 russin

En gång var Brenner nära att bli en vinnare. Detta var på 80-talet, då datorspel spelades i arkadhallar inför impade gelikar. Men eftersom han förlorade mot Peter Dinklage i det stora mästerskapet så blev hela hans liv ett stort jaha. Så kan det gå.

Många år senare är han tv-installatör och spelas av Adam Sandler medan bästa polaren (Kevin James) är USA:s president. En väldigt impopulär sådan. Presidentpolaren hävdar envist att Brenner är ämnad för större ting och får rätt när rymdvarelser anfaller jorden med pixliga konstruktioner baserade på gamla spel efter att ha missförstått en hälsning skickad ut i rymden på 80-talet. Reglerna är enkla: om de lyckas slå jorden i tre spel tänker de förinta den. Varför? Därför.

Nu behövs det nördar som förstår de gamla spelen och kan använda i hast konstruerade specialvapen för att bekämpa fienden, exempelvis i en jakt på en gigantisk Pac-Man genom stadens gator i riggade Mini Coopers istället för de klassiska spökena. Låt spelet börja, hihi, hoho!

Det är faktiskt rätt roande. Den oftast på goda grunder kritikerratade Sandler är överraskande nedtonad och funkar då fint. Här finns också flera roliga repliker, somliga av dem ganska vågade. Dinklage är mindre oväntat också underhållande. Han har roligt och är rolig. Kevin James i relativt neutralt läge och Josh Gad på hög volym får båda tillfällen att locka till garv även om långt ifrån allt är kvalitetshumor.

Sedan är det så att hela filmen ÄR en 80-talsfilm, ni vet en sådan där osubtil 80-talsfilm som inte skäms för att vara puckad. Lika corny, lika inplanteringsförtjust, lika dum. Glasklar och oironisk. Den obligatoriska romansen är förstås en del av den löpande storyn. Uppdateringen av Queens We Will Rock You till dramatiskt actiontema är för övrigt rätt skön.

Enligt 8-åringen är filmen nästan lika bra som "Jurassic World". Tolka det som ni vill. Jag ger den tre russin. Att garva såpass ofta och sätta lägre betyg vore hyckleri.

© Anders Lindahl
2015-12-30

© 2015 Columbia Pictures

© 2015 Columbia Pictures

Originaltitel: Pixels
USA, 2015
Regi: Chris Columbus
Med: Adam Sandler, Kevin James, Peter Dinklage, Michelle Monaghan, Brian Cox, Josh Gad

Genre: Äventyr, Komedi
Svensk biopremiär: 2015-08-12
Hemmabio: 2015-12-28
Teman: Baserad på ett spel


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

     

Dela |