Avengers - Age of Ultron (2015)

"I once had strings, but now I'm free"

4 russin

Vilka är the Avengers? Vad är S.H.I.E.L.D.? Är det inte bara fånigt alltihop? Om det här är frågeställningar du känner igen hos dig själv har du kommit till fel recension. Lite bakgrundskunskap förväntas, samt lite tolerans för fånighet. Det kallas Marvel Cinematic Universe och är, om man är på rätt humor, den moderna definitionen på Underhållning.

Goda avsikter. Ack, denna klassiska upptakt till fruktansvärda ting. Den här gången är det Tony Stark som i hopp om att skydda mänskligheten skapar dess största hot i form av en AI med oförutsedda attitydproblem och James Spaders röst. Välbekant men, förstås, välgjort.

Rapp dialog med små lågmälda pärlor och flera gapskratt samt galet intensiva actionsekvenser förväntar man sig från Marvel-franchisen i allmänhet och Joss Whedon i synnerhet. I hans filmer kulminerar det på härligaste vis. Om det vore möjligt att gå till överdrift i det här sammanhanget kunde man vid flera tillfällen beskylla honom för det, men här är det riktigt och rätt att hela städer bryts loss från marken och oräkneliga robotar bekämpas i evighetslånga tagningar som, i likhet med den här meningen, knappt ger en chansen att hämta andan.

Captain Americas och Thors fina samarbete med sina respektive tillhyggen är särskilt lusteligt att se. Utöver fabulös action har "Avengers" dock en sympatisk respekt för människoliv gemensamt med "Terminator 2". Det är nästan lite fånigt hur få offer som krävs med tanke på förstörelsegraden.

Att Paul Bettany uppgraderas från röstskådespelare till synlig karaktär under former som inte bör avslöjas i recensionsform är ett av de mer oväntade glädjeämnena, liksom Andy Serkis insats som läskig sydafrikansk vapenhandlare. Bågskytten Barton (Renner), som får ganska stort utrymme, visar sig ha både hus och familj. Dock ej husvagn.

Ryktena om Black Widows (Scarlett) anti-feministiska, bimbo-aktiga mjäkighet visade sig för övrigt överdrivna. Kanske var ryktena inte ens så ihärdiga. Någon på internet sa i alla fall att Joss Whedon inte förstod det här med starka kvinnliga karaktärer, vilket torde ha fått 'någon på internet har fel'-mätaren på NSA att explodera. Kär blir hon dock. I Bruce Banner och i viss mån Hulken.

Ett par nya Förädlade förmågor som på flera vis för X-Men-filmerna till minnet kryddar anrättningen och används huvudsakligen väl. Det kan man inte säga om Thomas Kretschmann, som på senare år verkar ha reducerats till halvviktiga småroller.

Djupare insikter om handlingen erbjuds inte i den här recensionen. Mäktiga ädelstenar med enorm förstörelsekraft har jag inget att säga om, annat än att de inslagen känns som mina minst favoritiga. Det finns några hastiga girar där jag inte riktigt hänger med, men det bekymrar mig inte nämnvärt. Det är kul ändå.

Det här är inte ett mästerverk, men som actionspektakel med humor är andra Avengers-filmen synnerligen väl godkänd. Med repliker som den här:

"You get hurt, hurt 'em back. You get killed... walk it off."

© Anders Lindahl
2015-09-19


Tack till Disney för recensionsexemplar
© 2015 MARVEL

© 2015 MARVEL

© 2015 MARVEL

© 2015 MARVEL

Originaltitel: Avengers - Age of Ultron
USA, 2015
Regi: Joss Whedon
Med: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2015-04-22
Hemmabio: 2015-09-21
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar

Relaterat: The Avengers (2012)


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |