Flygplan 2 (2014)

Bättre plan

3 russin

Dusty, besprutningsplanet som blev tävlingsstjärna i en lågprioriterad och allmänt dissad (men ekonomiskt lönsam) Disney-film från 2013, får till sin fasa veta att han inte kan tävla mer. Växellådan tillverkas inte längre och den riskerar att skära vid höga vridmoment. En helt ny karriär krävs och lösningen är att han får bli medhjälpare åt Propellerhålans gamla brandbil. Men först måste han skaffa certifikat uppe bland bergen, där en ny skara motorfordonskaraktärer raskt presenteras. När deras samspelade kompetens presenteras vid en smärre skogsbrand får vi omgående en ganska läcker scen som skvallrar om de visuella möjligheterna som temat erbjuder.

"Flygplan"-och "Bilar"-filmer innebär motor- och oljeskämt, inte alla ens av den här kalibern: "Hon dumpade mig för en hybrid. Jag hörde inte ens när han kom." Och, ironiskt nog, ett överdåd av vackra landskap och naturlig fägring. Mindre väntad är användningen av AC/DC:s "Thunderstruck" och en gammal tv-serie vid namn "Howard the Truck". Indianhelikoptern vars historier ständigt förbryllar och dämpar stämningen är också lite rolig.

För att avhandla det viktigaste: "Flygplan 2" är, trots countrylåtar och oräkneliga klyschor, bättre än ettan. Brandtemat är intressantare än den ganska fantasilösa racingen. Här finns inslag av klassisk katastroffilm, med både Varnare och skitstövlig Ignorör (hotelldirektören som vägrar evakuera när branden närmar sig). Det blir till slut relativt infernaliska scener, med målgruppen i åtanke.

Som sequel till en spin-off betraktad är alltså inte "Flygplan 2" förfärlig. Men letar du efter årets animerade julklapp finns det bättre stoff därute.

© Anders Lindahl
2014-12-08


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney

Originaltitel: Planes: Fire & Rescue
USA, 2014
Regi: Roberts Gannaway

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Hemmabio: 2014-12-08
Teman: Disney

Relaterat: Flygplan (2013)


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |