Flygplan (2013)

Inte Pixars Flygplan. Knappast Disneys ens.

2 russin

En underdoghistoria om ett snällt besprutningsplan (miljövänliga substanser får man förmoda) med höjdskräck som trotsar oddsen och med ett gammalt stridsflygplan som coach gör sensation i en prestigefylld, internationell tävling. Värsta konkurrenten är ett fuskande kräk, men genom att skaffa sig vänner på vägen förbättrar vår hjälte sina chanser.

Låter det påhittigt? Det är det inte.

"Flygplan", regisserad av av relative okändisen Klay Hall, har allt det där som var sisådär med "Bilar" och väldigt lite av det som var så bra med alla Pixars filmer fram till... "Bilar". Och även om det inte officiellt är en Pixar-film (utan "Disneys Flygplan", producerad av DisneyToons) så finns det ändå anledning för producerande John Lasseter att fundera lite hur han förvaltar varumärket, för av allt att döma är det här en sequel till "Bilar"-filmerna från just Pixar. Allt, utom kvaliteten.

Handlingen är en lång räcka av klyschor (på ett förutsägbart snarare än homagigt vis) och känslan infinner sig att man främst vill lansera ett nytt spel. Det är en film där ingen gör eller säger något riktigt oväntat eller ens särskilt intressant. En by-the-numbers-sportrulle med de klassiska tävlingsmomenten, de väntade fräsiga flygbilderna och några vackra landskap. Men inget som sticker ut, undantaget möjligen en onödigt tragisk och malplacerad flashback från kriget som bara är till för att skapa ett lättövervinnligt psykologiskt trauma.

Inte uselt. Lite trevligt. Och visst gillar barnen den. Och det unnar man dem väl. Men letar hellre fram en gammal Ghibli-film åt dem ...


FOTNOT
I den första versionen av den här recensionen påstods det felaktigt att det här är en Pixar-film, vilket officiellt inte är fallet. h/t till Jan för rättningen.

© Anders Lindahl
2014-02-01


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney

Originaltitel: Airplanes
USA, 2013
Regi: Klay Hall

Genre: Animation, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2013-09-27
Hemmabio: 2014-02-03
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |