Phineas & Ferb - Star Wars (2014)

"Don't forget your two-sun sunscreen!"

3 russin

Phineas och hans fåordige styvbror Ferb är ett par riktigt sköna karaktärer omgivna av en brokig skara, innehållandes ett näbbdjur som brukar rädda världen och en maktgalen uppfinnare som inte är riktigt så ond som han försöker vara. Avsnitten utspelar sig på sommarlovet och grabbarna håller sig sysselsatta med magnifika projekt som syster Candace ogillar och försöker fästa föräldrarnas uppmärksamhet på. Ett recept de lyckats variera med charm och humor i ett stort antal avsnitt.

Tempot är högt, humorn en härlig blandning av smart och knäppt och lika rolig för vuxna som den är barntillåten. Bra grejer! I sina bästa stunder är "Phineas och Ferb" nästan den serie som "The Simpsons" för länge sedan slutade vara. Resumén för seriens skapare Dan Povenmire och Jeff Marsh inkluderar som av en händelse bland annat just "The Simpsons", plus en drös andra animerade succéer för både stora och små.

Star Wars-varianten är inte det jag skrattat mest åt innehållandes denna dynamiska duo (Marvel-parodin gör sig exempelvis påmind som ännu bättre), men det är givetvis en trevlig stund. Repliken om att sandfolket brukar stå på rad för att dölja hur många de är är eventuellt den bästa referensen till originalet (där Obi-wan berättar för Luke att de snarare åker i samma spår med sina fordon för att dölja hur många som passerat).

Historien är föga oväntat mer rumsren än "Family Guy"-varianten av "Stjärnornas krig". Storasyster Candace, mobbaren Buford och grannen Baljeet är här små stormtroopers, medans seriens ständiga men relativt ofarliga skurkgeni Dr. Doofenshmirtz har Darth Vader-komplex. Isabella är ett slags Hon Solo. Phineas och Ferb själva är ett par ganska vanliga grabbar som trivs ypperligt på Tatooine (ypperligt nog att brista ut i sångnummer om det) – där de känner en kille vid namn Luke. Tokigheter uppstår.

Phineas och Ferb kan vara ännu roligare, som sagt, men gillar man serien i allmänhet kommer man gilla det här. Så kort och fantasilöst sammanfattar jag mina rön.

© Anders Lindahl
2014-11-21


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Titelns Star Wars-parodi är egentligen bara det knappt 50 minuter långa huvudnumret på en DVD-skiva som har "extramaterial" i form av fem vanliga dubbelavsnitt, så man får en del Phineas och Ferb för pengarna.
© 2014 Disney. STAR WARS Elements © & ™ Lucasfilm Ltd.

Originaltitel: Phineas & Ferb - Star Wars
USA, 2014
Regi: Robert Hughes

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm, Fantasy, Komedi, Sci-fi
Hemmabio: 2014-11-19

Relaterat: Stjärnornas Krig (1977)     

Dela |