The Expendables 2 (2012)

Skaplig action. Slapp dialog.

2 russin

Kortrecension

Mer av samma som förra gången. Eller kanske lite mindre. Ettan är inte världens obligatoriskaste skapelse i sitt slag. Och föga oväntat uppehåller tvåan ungefär samma godtagbara men högst umbärliga standard.

Efter en inledning i Thailand som redan den för tankarna till actionparodin ”Hot Shots 2” (med dess snabbt växande siffror på skärmen där antal dödade anges och hur de förhåller sig till andra filmers body count, det vill säga sådana med tresiffriga nivåer) utspelas lejonparten av ”Expendables 2” i Östeuropa.

Stallone med Statham som närmaste medarbetare och munhuggare, en handfull till med Dolph som mest pratglad får sällskap av tre titaner i cameo-aktiga inhopp. Eller kanske lite mer den här gången. Två av dem var med sist det begav sig. Ny är - Chuck Norris.

Nemesis, och det är väl filmens främsta försök till omvänd typecasting, är Jean-Claude van Damme. Plutonium, slavdriveri, ond bråd död… Där är receptet. Gamlingarna (för de här actionhjältarna har väl en snittålder strax under eller över 57) kan sina saker fysiskt. Men måste dialogerna och de tänkta galghumoristiska replikerna vara SÅ platta som de är? Där känns inställningen rent upprörande slapp.

Men det här är väl en genrefilm som ger i princip det föregångarens fan club förväntar sig. Högre än så har ambitionerna inte sträckt sig i alla fall. Och recensionen landar på samma halvambitiösa nivå. Höjer man inte ribban mer än så här, så...© Johan Lindahl
2013-09-01

Källa: Noble Entertainment
De är tillbaka. ”Gudfadern 4”. Ursäkta, ”Gangs of New York 2”. Nej inte det heller. Men roligt verkar de ha i alla fall.

Källa: Noble Entertainment
Och här är fienden. Alltid lika avspänd och uppsluppen han med.

Originaltitel: The Expendables 2
USA, 2012
Regi: Simon West
Med: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean-Claude van Damme, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Scott Adkins, Nan Yu, Charisma Carpenter

Genre: Action

Relaterat: The Expendables (2010)     

Dela |