The Expendables (2010)

En viktig film

3 russin

Det jätteroliga skämtet "The Expandables" är jag visst inte ensam om. I senaste Discshoptidningen användes det i och för sig till synes helt ofrivilligt, men ändå. Kanske är jag dock fortfarande allena om lustigheten "They Were Expandable".

Hur som helst. Jag har redan använt rubriken "Om du tycker den här filmen är dålig har du fel förväntningar" (om D.O.A.) men den hade passat lika bra här. Sylvester Stallone har samlat ett gäng herrar med vitt skilda stabilitetsnivåer på karriären men som alla gjort sig kända för att spöa folk på vita duken och låtit dem agera halvgoda hårdingar eller hemska skurkar – eller, som i fallen Willis och Schwarzenegger, nöjt sig med den tid de haft att erbjuda.

De flesta av de församlade starkemännen ingår i ett knapphändigt presenterat förband av elithårdingar som man skickar in för att skjuta folk och reda upp problem. Här hamnar de i en situation där deras slumrande samveten väcks, vilket resulterar i slutgiltig blodspillan på ren Rambo-nivå (vilket alltså avser de tre sista Rambo-filmerna, enär den första är en ganska bra film med relativt få döda). Hårda män, hårda one-liners, hejdukar som det är okej att avpollettera en masse. Slagsmål, knivkastande, skjutande, sprängande, flyganfall och biljakter - här finns något för alla... som kan roas av extremt våld. För våldsam, det är filmen, även om 80-talsnostalgin över både konceptet och de inblandade ligger lite som ett mentalt softfilter över tillställningen. Om du kan dra en skarp skiljelinje mellan filmen och dina egentliga värderingar så är det bara att gilla läget. Särskilt om du gillar de här tuffingarna:

Dolph Lundgren, tidigare i år folkkär i Melodifestivalen och just nu även synlig i en rolig Norton-reklam på nätet där han bland annat sätter eld på en liten enhörning, var Sveriges machostolthet på 80-talet. Och smart, dessutom, sades det då alltid i samma andetag, med ett gymnasiebetyg som man förknippade med spinkiga töntar. Nu ser han Salming-hård ut snarare än övermänskligt robottuff som i "Rocky 4". Hans karaktär är lite svårdefinierad utan att spoila, men han hinner nästan hänga en pirat och får bland annat slåss mot Jet Li...

...som på senare år varit med i filmer av, minst sagt, skiftande häftighetsgrad. Hongkongvänner förknippar dock forne fastlandskinesen med klassiska martial arts-spektakel som "Once Upon a Time in China" och kommer därför alltid respektera honom. Han är, lite otippat, roligast i filmen om du frågar mig.

Jason Statham är en ganska osannolik hårding, kunde man tycka när man först såg honom i "Lock Stock..." Men efter att ha biffat till sig något alldeles kopiöst har han lyckats med konststycket att via exempelvis "The Transporter" bli en slags allemansactionhjälte. Det är han, Li och Stallone själv som utgör de riktiga huvudpersonerna. Stallone ser konstig ut och borde väl som många andra i samma bransch ha struntat i de dåliga råden och låtit sitt ansikte åldras på normalt vis, men är i ganska god form för en 80-åring.

I övriga roller träffar vi bland andra Mickey Rourke, troligen killen i skaran som fått mest stryk på riktigt, efter sin kanske föga genomtänkta idé att bli proffsboxare. Här får han framföra en ganska allvarlig monolog, men inte slåss alls. Det får knappt Eric Roberts heller, som förmodligen förvaltat sitt talangpund ännu sämre än Rourke. Det har blivit mycket skräp vid sidan av de små ljusglimtarna för Julia Roberts storebror. Här är han till ingens förvåning den värsta skurken. Han basar för övrigt i filmen över David Zayas som hade en stor roll i "Oz", där nämnde Roberts gjorde en kortlivad men minnesvärd biroll. Steve Austin är den i sammanhanget oumbärlige wrestlern. Gary Daniels var med i "Tekken", en film som jag hade glömt att jag sett tills jag undrade varför han såg bekant ut. Så bra är alltså "Tekken" ifall du undrar - två recensioner för priset av en! Terry Crews representerar den amerikanska fotbollen, vilken han dock la på hyllan sent i förra seklet. Det finns några till, men who cares?

Handlingen i korthet:
En fallen CIA-agent har förvandlat en gissningsvis mellanamerikansk ö till sin egen knarkodlartäppa och köpt lokala armén. Den köpte generalens dotter (Giselle Itié) är den ende på ön med lite råg i ryggen. Våra hjältar åker dit, åker iväg igen, och återvänder. Det blir ett liv och ett kiv. Och kul, om du frågar mig. Om man har rätt förväntningar.

© Anders Lindahl
2010-09-22Originaltitel: The Expendables
USA, 2010
Regi: Sylvester Stallone
Med: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Bruce Willis, Mickey Rourke, David Zayas, Eric Roberts, Terry Crews, Steve Austin, Gary Daniels, Giselle Itié

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2010-08-13
Hemmabio: 2010-12-01     

Dela |