Kung Liljekonvalje av Dungen (2013)

Tidstypiskt och småtrevligt

3 russin

En brudgum lämnas vid altaret och bruden hittas senare död i skogen med en bukett liljekonvaljer i händerna. Det blir upptakten på den andra Maria Lang-deckaren, i den serie av sex filmer som nu produceras av femtiotalsböckerna, och en god möjlighet för Puck (Novotny), Eje (Wahlgren) och Christer (Rapace) att fortsätta sitt triangeldramande och deltidsdetekterande som påbörjades i "Mördaren ljuger inte ensam".

Precis som "Mördaren..." är "Kung Liljekonvalje" en enkel men småputtrig tevedeckare, och det är inget ont med detta. Den stora behållningen är de tidstypiska miljöerna, kläderna och bilarna och det är de mer tekniska avdelningarna bakom filmproduktionen som ska ha den stora elogen för sitt arbete i denna filmserie.

Det finns egentligen inte mycket att säga om "Kung Liljekonvalje" i recensionsform. Det hela är, för att parafrasera Askungen, trivsamt och jämntjockt och snyggt och helt... helt... ok. Gillar man tevedeckare som Midsommer Murders eller Miss Marple och vill ha ett närproducerat alternativ fungerar den här filmserien alldeles utmärkt.

© Andreas Hallgren
2013-07-30


Ingen gratislunch ens på femtiotalet. Kommissarie Rapace tittar längtansfullt på bordsgrannens mat.

Originaltitel: Kung Liljekonvalje av Dungen
Sverige, 2013
Regi: Christian Eklöw Christopher Panov
Med: Tuva Novotny, Linus Wahlgren, Ola Rapace, Fredrik Dolk, Ida Marianne Vassbotn Klasson, Bengt Järnblad, Lena B. Eriksson, Alexander Stocks, Tomas Bolme m.fl.

Genre: Kriminalfilm
Hemmabio: 2013-08-07

Relaterat: Inte flera mord (2013) Mördaren ljuger inte ensam (2013)     

Dela |