Mördaren ljuger inte ensam (2013)

Sommarnattens baksida

3 russin

Midsommar på skärgårdsö, sent fyrtiotal, linnekostymer och konjakskupor, uppsalaakademiker med klassisk utbildning och relationsproblem, ljusa sommarnätter och ond bråd död. Kan det bli mer klassiskt svenskt än i Maria Langs "Mördaren ljuger inte ensam"? Ja, ond bråd död kanske inte är så vanligt som tur är, men är det deckare så är det.

Doktoranden Puck (Tuva Novotny) följer med sin handledare Rutger (Gustaf Hammarsten) till dennes lantställe på en isolerad ö för att fira midsommar. I sällskapet finns även Pucks romantiska intresse Eje (Linus Wahlgren) och en rad andra personer med mer eller mindre intrikata förbindelser till varandra. Midsommar firas, och mord begås. Snart nog är de fast på ön, tillsammans med kriminalkommissarien Christer Wijk (Ola Rapace), och en i gruppen är en mördare.

"Mördaren ljuger inte ensam" är inte bara en konstig titel, det är också deckarförfattaren Maria Langs (1914-1991) första deckare av det fyrtiotal som skulle följa från 1949 och framåt. Två av dessa har filmats tidigare, men det var för över femtio år sedan, så det är väl hög tid för en ny omgång. Den här filmen är den första av sex nya filmer baserade på Langs deckare. Och det är en rätt bra start.

Filmen är en mysig tevedeckare i god Midsomer Murder/Lewis-känsla, vilket är ett skönt avbrott från alla slentrianmässiga Wallandrar och Beckar. Tidsepoken har skildrats väl och tillför en hel del charm till historien. Visst kan man reta sig lite på detta ständiga rökande, tron på att konjak hjälper mot allt och andra lite väl sökta tidsmarkörer. Men å andra sidan blir isoleringen på ön väldigt markant i en tid utan telefon och uppkoppling (hemska tider det där) och där själv får vara bäste dräng när den enda båten går sönder.

Isoleringen mellan människorna på ön blir också tydlig när känslorna trycks ner bakom en kylig yta och där någon form av normal vardag ska försöka upprätthållas även medan vänner mördas. Tyvärr är det rätt många klichékaraktärer i historien, som Stoiska hemmafrun, Neurotiska diktaren och Frisläppta aktrisen, så något direkt djup ska man inte förvänta sig. Och det är väl heller inte nödvändigt alla gånger.

"Mördaren ljuger inte ensam" är en småcharmig, enkel deckare som kanske inte riktigt hittat sin form helt men som är på god väg. Det är på inget sätt enastående men kvaliteten är bra nog för teve en sommarkväll efter grillningen. Eller för den delen under den där semesterdagen där utomhusplanerna regnar bort och en film i soffan får bli alternativet.

© Andreas Hallgren
2013-06-30

(c) SF
- Jaha, det här var just snyggt! Hur kunde båten du satte fast så bra flyta iväg?

- Ojdå, nu blev det tokigt.

Originaltitel: Mördaren ljuger inte ensam
Sverige, 2013
Regi: Birger Larsen
Med: Tuva Novotny, Linus Wahlgren, Gustaf Hammarsten, Ola Rapace, Peter Viitanen, Suzanna Dilber, Andreas Utterhall, Ida Engvoll, Fanny Risberg, Sanna Krepper

Genre: Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2013-03-08
Hemmabio: 2013-07-10

Relaterat: Inte flera mord (2013) Kung Liljekonvalje av Dungen (2013)     

Dela |