Re-Animator (1985)

Klabb och komik i stilbildare från 80-talet

4 russin

Hans schweiziske mentor har nått långt, men det är unge Herbert West som verkligen ska hitta nyckeln till att ge de döda livet åter. Det är i USA som hans rön ska nå sin fulländning efter det brutala avslutet på hans europeiska efterforskningar, genom studier både i en källare och i universitetssjukhusets bårhus. Men leder dessa vetenskapliga framsteg till lycka och glädje? Näppeligen! De leder till splatter och gore galore!

Här gjorde sig producent Brian Yuzna och regissör Stuart Gordon till skräckikoner för livet. Här vann också huvudrollsinnehavaren Jeffrey Combs kultpoäng nog att skaffa sig små och stora roller i skräckisar många år framöver. Kanske ingen tyngre skådespelarkarriär, dock. Här, i filmens allmänt serietidningsaktiga ton, är han perfekt. En vetenskapsman av skräckfilmssnitt, alltså helt befriad från empati och sådant tjafs. Antingen socialt inkompetent eller helt enkelt ointresserad av det sociala spelet.

Daniel Cain (Bruce Abbot) är filmens straight guy, som mer eller mindre ofrivilligt dras med i studiekollegans galenskaper. Flickvännen Meg (Barbara Crampton från bland annat "Body Double"), tillika dotter till dekanen, agerar komplikation och ögonfång. Men lika minnesvärd är väl Carl Hill (tv-veteranen David Gale), den åldrade kirurgen och professorn som ser både en och två möjligheter öppna sig när hans världsbild väl hämtat sig från de förbluffande nymodigheterna.

"Re-animator" var en riktig snackis när det begav sig. Den kanske femte generationens VHS-kopia jag nostalgiskt minns står sig ändå slätt mot Studio S specialutgåva från 2007. Här är inte bara bilden bättre, här finns gott om scener som mitt yngre jag besparades tack vare den förvirrade omtänksamhet som filmcensorer plägar uppvisa. Att klippa i "Re-animator" känns dock närmast löjligt. Hela grejen är ju att gå för långt, och ett äcklat garv är en betydligt vanligare reaktion än traumatiserande skräck.

I ungefär samma ålder som jag såg filmen första gången plöjde jag en hel del Lovecraft och jag kan rapportera att filmens story har väldigt lite utöver huvudtema, personnamn och ortsnamn (som HP:s fiktiva stad Arkham) gemensamt med novellen från tidigt 1920-tal. Humor var exempelvis en grej som inte riktigt hörde till den gamle mästarens bästa grenar, men här är den nästan huvudnumret. Från nämnde Combs pricksäkra överspel till scenen där han fiffigt hittar på ett sätt att få att avhugget huvud att stå stadigt på bordet är "Re-animator" en vämjelig komediklassiker. Och onekligen lite spännande, när man väl funnit sig tillrätta i det skruvade tonläget. Handlingen är det faktiskt inget fel på.

Inspiration verkar lika mycket ha hämtats från Stephen Kings "Jurtjyrkogården" som från Lovecraft. Katten dör och upplivas först, till exempel. "Re-animator", å sin sida, har utan tvekan givit Peter Jackson bitar av den slabbiga inspiration som ledde fram till "Braindead".

Inälvor och slabb, vars tillkomst säkert erbjöd stoff för både en och tre artiklar i Fangoria, blir det allt mer av, fram till den spektakulärt spekulativa finalen. Innan dess imponerar makeup-makarna bland annat med en scen där en mänsklig hjärna plockas ut ur ett huvud framför ögonen på nyfikna läkarstudenter. När dr Hill går runt med sitt eget huvud i händerna och med jämna mellanrum ställer ner det någonstans för att Gale ska kunna skådespela genom ett hål i bordet kan man antingen skratta lite åt hur enkla knep de använt eller beundra dem för att de får det att funka. Jag rekommenderar både och.

Om man kan tillåta en film att skamlöst stjäla Bernard Herrmanns "Psycho"-tema så är det väl kort och gott den här. "Re-animator" är en stilbildare som fortfarande roar och äcklar.

© Anders Lindahl
2011-10-30


DVD / Blu-ray

Studio S nämnda dubbel-DVD, med filmen i oklippt format (i Ultrabit och allt), bjussar också på inte mindre än två kommentarsspår. Det första är med Gordon allena medans det andra innehåller både Yuzna och Combs samt flera av de andra skådisarna. Underhållande! Här florerar trivseln, trots alla inälvorna och grymheterna.

På skiva två ligger en mixtur av intervjuer, kortdokumentärer, TV-spottar och annat gojs.


Originaltitel: Re-Animator
USA, 1985
Regi: Stuart Gordon
Med: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, David Gale, m.fl.

Genre: Komedi, Skräck

Relaterat: Bride of the Re-Animator (1990)     

Dela |