V - säsong 2 (2011)

Tveksam färd mot tidig nedläggning

2 russin

I första säsongen dök plötsligt enorma rymdskepp upp över en massa stora städer. Utomjordingarna anfördes av den fagra Anna (Morena Baccarin från "Firefly") och alla tyckte om dem och deras gåvor. Nästan. En liten skara ganska olika människor kände till deras hemlighet, att de innerst inne var ödlor och hade lömska planer på lut. Denna skara bildade en motståndsrörelse, men ingen fick någonsin idén att ens försöka outa v-ödlornas sanna natur för att få lite mer folkligt stöd för sin verksamhet. Hela första säsongen tuffade på utan att det där häftiga gerillakriget som var en så stor lockelse med originalversionen någonsin riktigt bröt ut. I nästa säsong kanske ...?

Hmmm ... Snacka om omöjligt läge. Om man tycker att säsong 2 är spännande så kommer man väl bli förbittrad av vetskapen om att serien sedan lades ner utan att ha nått ett riktigt slut. Om man å andra sidan inte tycker den är spännande, vad är det då för mening med att se den?

Ja, det frågar jag mig ofta när jag ändå stretar igenom andra och sista vändan av den ganska annorlunda uppdateringen av 80-talets häftigaste scifi-serie (tyckte vi då, i alla fall). Det positiva jag kan nämna leder osökt in på det negativa. Som att Elizabeth Mitchell fortfarande känns riktigt bra i rollen som upprorsmakerskan Erica, vilket kanske beror på hur få av de andra skådisarna som imponerar.

Eller att Jane Badler, som spelade ond ödlegeneral i gamla serien, har en roll som man först tror ska vara ett tillfälligt inhopp med ett öga mot originalfansen. Hon återkommer faktiskt ganska flitigt. Men gör det serien bättre? Knappast, faktiskt. Men lite kul är det. Man väntar sig nästan att Marc Singer ska svinga sig in i något nödläge, med handskarna på oavsett väder och ärmarna på skinnjackan uppkavlade till armbågarna. *

Fortfarande handlar det huvudsakligen om ett krig i det fördolda, mot en fiende som de flesta fortfarande tycker om. Hearts and minds och terroristdåd och gråzoner, och en andra femtekolonn med samma mål men mer drastiska metoder. Det handlar om lojaliteter och (oftast) påtvingade svek, och problemet eller möjligheten med Mänskliga Känslor. Den blivande drottningen Lisa håller god (eller ond) min inför mamma och försöker hålla sina mänskliga känslor gömda, inte minst sin obegripliga kärlek till den om möjligt nu ännu mer irriterande förvuxna snorungen Tyler. Det återkommande problemet, utöver det Stora Problemet, är Ericas växande iskyla, som i kombination med plötslig större makt kan vara en otäck kombo. Lite intressant, men inte jätte.

Det Stora Problemet är besökarnas lömska plan som pö om pö presenteras, delvis genom våra hjältars efterforskningar men alltför ofta genom att Anna och någon underlydande muntligt går igenom de olika momenten, ofta vandrande genom korridorerna på sitt skepp. Det är expositionsdialog av värsta sort, de verkar inte ens ha försökt att få det att kännas som naturliga samtal.

Det finns manusmässiga problem också, fattas bara annat. Det är väldigt lätt att föreställa sig hur författarna skrivit med ett nedläggningshot svävande som ett damoklessvärd över huvudet, för det hela präglas av en konstig blandning av desperation och återhållsamhet. Serien står envist och stampar på samma fläck på flera sätt, samtidigt som man slänger in dramatiska vändningar som ofta känns onödiga. Det var inte det här vi efterlyste när vi ville att serien skulle trycka gasen i botten, liksom ...

Ibland är det oundvikligt att jämföra med en annan nyversion av en gammal scifi-serie, nämligen "Battlestar Galactica". Vid dessa tillfällen känns ny-V lite extra platt. Delvis liknande dilemman hanteras med en frapperande brist på finess.

Fast efter en final präglad av så mycket svärta, elände, omvälvningar och karaktärsstorstädning blir man ändå lite nyfiken på hur en eventuell tredje säsong hade sett ut. Törs man hoppas på en avrundande TV-film? Två timmar är väl ungefär vad det kan vara värt att få lite closure, efter att ha lagt ner så mycket tid på den här halvmesyren.* Vilket ju också sker, utstyrseln åsido. Men det visste jag inte när jag skrev den meningen.

© Anders Lindahl
2011-06-28Originaltitel: V - Season 2
USA, 2011
Regi: Bryan Spicer Steve Shill David Barrett m.fl.
Med: Elizabeth Mitchell, Morena Baccarin, Morris Chestnut, Joel Gretsch, Jane Badler, m.fl.

Genre: Action, Sci-fi, TV-serie

Relaterat: V - säsong 1 (2009)     

Dela |