Surrogates (2009)

Istället för dig själv

2 russin

Här kommer dagens span: avatar-filmerna och vampyrtrenden hänger ihop!

Ja, förutom just bioregerande "Avatar" är i dagarna två filmer köpaktuella som handlar om hur du själv stannar hemma medans någon eller något annat är ute i den farliga verkligheten åt dig. Du tar inga risker, din avatar kan alltid bytas ut eller lagas, vare sig den är en människa som i "Gamer" eller en teknologisk produkt som i dess dyrare och lite mer familjevänliga kusin "Surrogates".

Var kommer då vampyrerna in i det hela? Ja, det hela handlar väl om att vi är trötta på människans bräcklighet och dödlighet. Vi vill ha många liv som i ett dataspel eller en kropp som läker på några sekunder. Bland alla sina brister tycker jag att "Sjätte dagen" var lite pionjär just i det här temat. BSG hör till de som gjort något intressant av konceptet 'mänsklighet kanske är överskattad'.

Men hur som helst, i "Surrogates" stannar man hemma i sin stimstol och skickar ut sin 'surrie' på stan, till jobbet och till och med på nattklubb. Varför riskera fysisk fara och dessutom acceptera sin kropps åldrande och tillkortakommanden när man kan vara perfekt? Resultatet är städer (Boston i det här fallet) fulla av människor som ser väldigt onaturliga och perfekta ut, vilket de alltså är.

Sörjande snuten Tom Greer (Willis) hör till dem som inte är helt saliga på den sköna nya världen, där han till exempel aldrig träffar sin fru på riktigt. Andra förkastar den helt och bor självvalt i reservat där bara människor är välkomna. Som alltid kommer vi in i handlingen just som läget drastiskt förändras, i det här fallet av ett vapen som inte bara pajar surrogat utan också dödar deras användare. Hur? Varifrån? Varför? Whaaaa!??

Jonathan Mostow har gjort den enda riktigt dåliga Terminator-filmen hittills. Det här är bättre, och inte bara för att det arv han ger sig i kast med är en grafisk roman jag aldrig hört talas om. Det är enkelt, tydligt, välbekant men också påkostat och ganska underhållande med ett flertal roande eller rentav bra detaljer inbakade i det annars fantasilöst konstruerade höljet. Framför allt har de lyckats bra med att få fullt riktiga skådisar att kännas väldigt fejkade, vilket i sammanhanget alltså är beröm.

Med de här temana kan man verkligen ha skoj och det får man säga att det ofta blir. För en gångs skull känns biljakten genom folkmyllret helt okej för ingen utsätts för verklig fara. Willis töntiga 'surrie'-look är rätt komisk bara den. Det finns lite allvar också, och en någorlunda diskret presenterad fundering hos huvudpersonen ifall allting kunde ha varit annorlunda bara hans egen grabb hade fått ett surrogat en gång i tiden.

Med Ving Rhames, veteranen James Cromwell och fäkterskan från ”Die Another Day”, Rosamund Pike, har filmen snarare 'namn' än 'stjärnor' i birollerna. Valet av Willis i huvudrollen känns inte alls fel. Han är en skådis som inte verkar anstränga sig övermåttan för att dölja det faktum att han åldras och är en människa. Bland hans kollegor i Hollywood i största allmänhet finns ju gott om exempel på ett annat tema som "Surrogates" delvis är en metafor för; plastikkirurgi. Att hela filmen, med många flera, också är en kommentar till hur social interaktion alltmer förläggs till nätet behöver väl knappt sägas.

Många teman, alltså, men ganska ytligt behandlade. Men med åldersgränsen 11 i åtanke får man ge filmen ett med viss tvekan godkänt. Nog kan den sätta igång en diskussion eller två, och visst fungerar den som ofarlig action-scifi.

© Anders Lindahl
2010-01-30


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Recensionen bygger på Blu-Ray-utgåvan.

Jag tycker fortfarande det är coolt med dessa specialgjorda BD-navigationer, och bildkvaliteten förstås. I övrigt finns här kommentarsspår och några kortdokumentärer, varav en visar att vi inte är sååååå långt ifrån filmens teknologi.
© Touchstone Pictures

© Touchstone Pictures
Rosamund Pike och Boris Kodjoe ser verkligen imponerande konstgjorda ut

© Touchstone Pictures

Originaltitel: Surrogates
USA, 2009
Regi: Jonathan Mostow
Med: Bruce Willis, Ving Rhames, Rosamund Pike, James Cromwell, Boris Kodjoe, m.fl

Genre: Action, Sci-fi
Hemmabio: 2010-02-03

Relaterat: Gamer (2009)     

Dela |